Merd. Illustrasjonsfoto: Linn Therese S Hosteland.

Hevder historisk lavt innhold av omega 3 i norsk oppdrettslaks

Ifølge en skotsk forsker ligger norsk oppdrettslaks vesentlig lavere enn både skotsk og ferøyisk oppdrettslaks når det gjelder innhold av marint omega 3.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forsker Matthew Sprague la frem forskningsresultatene sine under konferansen «Salmon Symposium», som ble holdt ved Universitetet i Stirling i Skottland i forrige uke.

Ifølge Fish Farming Expert, hadde forskeren spesielt fokus på utviklingen og variasjoner av de ettertraktede omega 3-fettsyrene EPA over tid. Han så også på forskjeller mellom lakseproduserende land i Europa.

Spragues resultater viser at i hans datamateriale har det gjennomsnittlige nivået av langkjedede omega-3 fettsyrer (EPA og DHA) i skotsk oppdrettslaks falt fra 3 gram  per 100 gram i 2006 til 1,37 gram per 100 gram i 2016. Men dette er fortsatt godt over gjennomsnittsnivået på 1,03 gram som han fant i oppdrettet færøysk laks, og langt over hva han fant i norsk oppdrettslaks på 0,81 gram per 100 gram.

Fra et helseperspektiv forteller Sprague at leger anbefaler et inntak av 3,5 g EPA / DHA i uken. Dette tilsvarer  dermed drøye 250 gram av skotsk oppdrettslaks, nær 340 gram ferøysk oppdrettslaks og over 400 gram norsk oppdrettslaks.

Matthew Sprague. Foto: Rob Fletcher/Fish Farming Expert.

Vill VS oppdrettet

Forskeren  har også sammenlignet nivåene mellom villfisk og oppdrettsfisk, og viser til at det i 2010 fremdeles var omtrent likt innhold av disse fettsyrene i både vill og oppdrettet atlantisk laks. Siden da har innholdet i oppdrettslaksen vært på et lavere nivå.

- Men selv dagens nivåer av disse fettsyrene er også høyere enn i de fleste villfisk, og norsk oppdrettslaks inneholder tilsvarende nivåer man finner i vill stillehavslaks, påpeker forskeren overfor nettavisen..

- Bortsett fra villaks er det bare makrell som har et betydelig høyere nivå av EHA og DPA enn oppdrettslaks, og du  må spise 28 kilo pangasius for å nå det anbefalte ukentlig inntak av disse omega-3 fettsyrene, illustrerer han.

- Lite representativt utvalg

Det er ikke første gang disse resultatene presenteres. Det skjedde også på en konferanse i Idaho i USA før sommeren. Da førte de, etter det kyst.no kjenner til, til kritiske tilbakemeldinger fra enkelte av tilhørerne, der det ble hevdet at utvalget av fisk analysert i undersøkelsen er lite representative for gjennomsnittet av norsk laks på markedet.

Kyst.no vil derfor følge saken opp med ytterligere kommentarer.