Enovate i Bergen har utviklet et varslingssystem for offshore virksomhet i flere år, nå har de viderutviklet konseptet for oppdrettsbransjen. Foto: Enovate.

Hjelp til krisehåndtering når uhellet har skjedd

Det bergensbaserte grûnderselskapet Enovate, har nå videreutviklet sitt varslingssystem Emergency Log Unit (ELU) og rettet det fra offshore til fiskeoppdrett. - Enovates filosofi har vært å lage en pakke for oppdrettsnæringen som ikke skal være kostbar, sier daglig leder Henrik von Schlanbusch til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Systemet skal raskt varsle om uventede hendelser på oppdrettsanlegg. Henrik von Schlanbusch, daglig leder av Enovate AS sier selskapet har rettet sine produkt mot offshore- og subsea næringen i flere år, men nå lanserer de et videreutviklet system rettet mot fiskeoppdrett.

- Emergency Log Unit har blitt utviklet i samarbeid med Total Safety, et sikkerhets- og beredskapsfirma fra Stavanger. Systemet ble i utgangspunktet utviklet med primærfokus på petroleumsindustrien. Vi så at krisehåndteringssystemene man brukte i bransjen var dyre og kompliserte, sier han til kyst.no.

Selskapet ønsket å utfordre disse med å lage et enklere system, som ville være til god støtte under kriser og uønskede hendelser.

Relaterer problemene

Henrik von Schlanbusch, daglig leder av Enovate AS sier varslingssystemet de har har hatt på markedet i to år til offshore bransjen, er nå blitt videreutviklet til fiskeoppdrett. Foto: Enovate.

- Offshore har vi nå flere større selskaper, både oljeselskap og leverandørselskap som bruker Emergency Log Unit. Systemet har blitt brukt til å koordinere hendelser og øvelser både lokalt og på tvers av kontinenter. Vi velger å rette produktet mot oppdrettsnæringen fordi vi ser at næringen har en del problemer som kan relateres direkte til problemene som finnes i petroleum, sier von Schlanbusch til kyst.no.

Han påpeker at når en situasjon oppstår er varsling, innkalling og koordinering essensielt.

- Videre er dokumentasjon i etterkant helt nødvendig. Responstid på de som blir varslet er også svært viktig. For eksempel ved en rømming har man behov for å varsle flere ulike personer og grupper. Dette kan være alt fra teknisk assistanse, fiskere, myndigheter osv, forklarer han.

God respons 

Emergency Log Unit har bare så vidt blitt introdusert til fiskeoppdrettsmarkedet, men de tilbakemeldingene selskapet har fått er gode.

Emergency log systemet kan blant annet brukes via SMS, app eller PC. Illustrasjonsfoto: Enovate.

- Man ser at systemet er veldig enkelt å bruke og gir akkurat den funksjonaliteten man trenger. Senest for et par uker siden ble vi invitert til Alta for å vise frem ELU for et cluster av oppdrettere for å ta systemet i nøyere ettersyn for et lakserømmingsprosjekt. Man ble imponert over det man fikk se der.

Filosofien for systemet mener han skal være like enkelt å bruke som Facebook. Videre er systemet spesielt tilpasset for å være en god kommunikasjonssentral mellom geografisk spredde enheter, og kan brukes til alle typer hendelser.

- Enovates filosofi har vært å lage en pakke for oppdrettsnæringen som ikke skal være kostbar. Prisen er beregnet basert på bruk og prisingen starter på 15.000 kroner årlig for den enkleste pakken som i mange tilfeller vil være nok, utdyper von Schlanbusch til kyst.no.

Fordelene med Emergency Log Unit mener han er flere. Disse kan du lese mer om i Norsk Fiskeoppdrett nummer 6 som kommer i slutten av juni.

  • Selskapet ble stiftet i 2003 av grûnderne Henrik von Schlanbusch, samt Øyvind Meistad og Barbara Wasson.
  • Hovedkontoret til selskapet ligger på Bryggen i Bergen.
  • Selskapet har ansatte langs hele kysten av Norge.