Mattilsynet er ute med en ny høring som har betydning for næringa. Foto: Mattilsynet

Høring for forskrift med indirekte og stor betydning for næring og befolkning

Mattilsynet melder på sine nettsider at en ny forskrift er ute på høring. Forskriften har indirekte stor betydning for næring og befolkning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Regelverket bygger videre på den gamle kontrollforordningen men med et utvidet omfang, harmoniseringer mellom områder, forenklinger, presiseringer, større grad av åpenhet og mer, forteller tilsynet.

Hovedinnhold i forskriftsutkastet

På nettsidene forklarer tilsynet at innholdet i forskriftsutkastet retter seg primært mot matmyndighetene.

- Den gir regler for myndighetenes organisering, planlegging og gjennomføring av kontroll og verifisering av virksomheter og enkeltpersoners etterlevelse av regelverket for mat, fôr, plantevernmidler, dyrehelse og dyrevelferd, skriver de.

De forklarer at Indirekte har disse bestemmelsene stor betydning for næring og befolkning. Reglene stiller krav til et tilsynssystem som skal sikre trygg mat og bidra til god dyrehelse og dyrevelferd og ivareta miljøhensyn.

- Kontrollforskriften implementerer en ny kontrollforordning med et utvidet omfang og med en del forbedringer. Den skal være en paraply for kontrollbestemmelser i «matkjeden», utdyper tilsynet.

Den nye kontrollforforordningen og de implementerende og utfyllende bestemmelsene som skal lages med hjemmel i den tar ifølge tilsynet sikte på å bidra til et enda mer risikobasert, effektivt og målrettet system for offentlig kontroll i fremtiden.

- Det gis enkelte rettigheter og plikter for virksomheter og enkeltpersoner. Dette gjelder bl. a. rett til innsyn og plikt til å bidra så tilsynet kan gjennomføres effektivt. Det stilles og krav til når og hvordan gebyrer skal fastsettes.

Avslutningsvis legger tilsynet til at dette er en EØS-forskrift og det er lite påvirkningsmulighet på forskriftens materielle innhold.

Mer om høringen kan du finne på tilsynets nettsider.