Konsernsjefen i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog under åpningen av fabrikken i Bjugn. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

Høyeste driftsinntekter noen sinne for Marine Harvest

Marine Harvest Group rapporterte driftsinntekter og andre inntekter på EUR 809,5 millioner (EUR 735 millioner) i første kvartal 2016. Dette er de høyeste inntektene noen sinne for et førstekvartal.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Marine Harvest-konsernet oppnådde også en operasjonell EBIT på 112 millioner Euro, sammenlignet med 95 millioner i same kvartal 2015.

Støttet av det operasjonelle driftsresultatet, utsikter til et sterkt marked fremover, har styret besluttet kvartalsutbytte på NOK 1,70 per aksje, kommer det frem i en børsmelding fra selskapet.

- Rekordhøye priser i Europa og Asia, og bedre marked i Amerika, har gjort dette til ett av våre beste kvartal noen sinne. Jeg ønsker å gi anerkjennelse for bidraget alle våre ansatte har gitt til resultatet. Jeg vil også fremheve reduserte produksjonskostnader i Canada, og de gode bidragene fra Region Nord og Region Vest i Norge, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

Marine Harvest Group rapporterte driftsinntekter og andre inntekter på EUR 809,5 millioner (EUR 735 millioner) i første kvartal 2016. Dette er de høyeste inntektene noen sinne for et førstekvartal, og tilsvarer en vekst på 10 prosent sammenlignet med foregående år. Totalt slaktevolum i kvartalet var 96 613 tonn (99 476 tonn). Forventet slaktevolum for 2016 er 414 000 tonn, ned 22 000 tonn fra tidligere estimater.

Marine Harvest Norway oppnådde en operasjonell EBIT per kg på EUR 1,87 (1,52) i første kvartal, mens Marine Harvest Scotland og Marine Harvest Canada oppnådde en operasjonell EBIT per kg på henholdsvis EUR 0,68 og EUR 1,97 (EUR 0,32 og EUR 0,58). Marine Harvest Chile oppnådde en operasjonell EBIT per kg på EUR -1,55 i kvartalet (EUR -0,73).  Tallene inkluderer bidrag fra Salg og Markedsføring, inkludert Consumer Products. Consumer Products rapporterte en operasjonell EBIT på EUR -0,6 millioner (EUR-0,2 millioner). Marine Harvest Fish Feed rapporterte en operasjonell EBIT på EUR 1,6 millioner (EUR 2,1 millioner).

Tar grep i Skottland og Chile

Marine Harvests resultat i kvartalet ble negativt påvirket av selskapets operasjoner i Chile og fabrikken i Rosyth, Skottland.

- Det operasjonelle resultatet for Consumer Products har også blitt negativt påvirket av tapene ved fabrikken i Rosyth i Skottland. Vi har tatt grep for å bedre effektiviteten og resultatet, sier Aarskog.

Algeoppblomstringen har ført til alvorlig problemer for hele næringen i Chile, inkludert Marine Harvest. Som en følge av dette har Marine Harvest igangsatt en restruktureringsprosess for å kutte kostnader og bli mer konkurransedyktige.

Marine Harvest vil foreta en nedskrivning av eiendeler på om lag USD 16 millioner i Marine Chile i andre kvartal. I tillegg vil Marine Harvest føre en restruktureringskostnad på om lag USD 3 millioner i andre kvartal relatert til oppsigelser. Disse tiltakene er forventet å gi årlige innsparinger på om lag USD 8-10 millioner.

- Marine Harvest vil fortsette å arbeide for strengere reguleringer av havbruksnæringen i Chile, og fortsatt konsolidering. Dette vil kunne endre chilensk laksenæring til en bærekraftig industri, med forbedret biologi, solide finansielle resultater og trygge arbeidsplasser, sier Aarskog.