«KB Namdal» er et ettskrogs multifunksjons servicefartøy som er designet og bygget av Nærøy-selskapene Marin Design og Moen Marin. Foto: KB Dykk AS

Høyteknologisk arbeidshest settes inn i lusekampen

KB Dykk AS styrker flåten med sitt tiende fartøy. 24 meter lange «KB NAMDAL» rigges nå med teknologi og kunnskap for å møte behovene i markedet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rørvik-selskapets nyeste ervervelse er et ettskrogs multifunksjonelt servicefartøy som er designet av Marin Design og bygget av Moen Marin. I likhet med søsterskipet «Troll», som ble levert tidligere i sommer, er 24 meter lange «KB Namdal» skreddersydd for operasjoner over store avstander og i krevende farvann, melder selskapet i en pressemelding.

Dekker H2O2-etterspørselen  

Teknologi og kunnskap på plass: Rune Berthelsen fra Chemco sørger for de siste tilpasninger før «KB Namdal» forlater Kolvereid. Matros Erlend Strand Hestmo har solid erfaring fra H2O2-operasjoner langs store deler av kysten, og er den som skal sørge for presisjon og effektivitet i avlusningsarbeidet. Foto: KB Dykk AS.

«KB Namdal» ligger nå ved Moen Marin på Kolvereid, hvor fartøyet utrustes for å utføre badebehandlinger med hydrogenperoksid (H2O2) ved luserammede lokaliteter. Båt og mannskap skal utføre oppdrag i spot-markedet. Fartøyet bemannes med to skift, og vil om nødvendig kunne gå i døgnkontinuerlig drift.

- Doblingen av kapasiteten på 24-meters enkeltskrog åpner for interessante muligheter, både for eksisterende og nye kunder. Per i dag er det et underskudd i markedet for denne typen spesialiserte avlusningstjenester. Vi fyller derfor båten med utstyr og kunnskap for å dekke etterspørselen, sier Ola Krystad, daglig leder i KB Dykk AS.

Båten kommer med topp moderne mannskapsfasiliteter: En gedigen bru, garderobe, messe, egen bysse med proviantlager og seks singellugarer med eget toalett og dusj. «KB Namdal» er i tillegg forberedt for ROV- og dykkeoperasjoner.

Hydraulisk sikkerhetsutstyr er levert av SHM-Solution: Hekkrull med hydrauliske tauepinner og haikjeft.

– For oss er det helt avgjørende å møte behovene i markedet med god kapasitet. Da er det viktig å stille med en oppdatert og robust flåte, og ikke minst å sørge for at vi tilbyr det aller beste av kunnskap og kompetanse om bord, sier Krystad.

Stor vekst

Med «KB Namdal» fortsetter KB Dykk moderniseringen av egen flåte av servicefartøyer til havbruksnæringen. Så sent som i juli i år ankom søsterskipet «TROLL». I mai overtok KB Dykk katamaranen «KB Rørvik», mens «KB NORDLAND» ankom i mars I 2015 fikk KB Dykk levert katamaranene «KB MARINE» og «HOLMTUN». Selskapets flåte av dykke- og servicebåter teller nå ti moderne fartøy. Samtidig fortsetter mannskapsveksten i selskapet, som nå teller 56 ansatte. Det er mer enn en dobling sammenlignet med 2014.

KB Dykk er datterselskap av NTS ASA og leverer et bredt spekter servicetjenester til kunder langs store deler av norskekysten: Arbeidsdykking, ROV-tjenester, fortøyning, slep, frakt og berging.

Fakta: 

  • Lengde: 23,98 meter
  • Bredde: 11,20 meter
  • Hovedmotor: Catepillar C32, 1000hk.
  • Gir: Finnøy G42FK
  • Vripropellanlegg: Finnøy P50, Ø1900mm med dyse
  • Generatorer: 1 stk. Catepillar C18 og 1 stk. Catepillar C7.1
  • Fart: ca. 12 knop
  • Design: Marin Design AS
  • Nyttelast: 150 tonn
  • Kran: Palfinger PK90002 og Palfinger 65002
  • Vinsj: MB Hydraulikk splitvinsj 60tonn og 10tonn
  • Capstan: MB Hydraulikk, 2 stk. 3tonn og 2 stk. 8tonn.
  • Thrustere: MB Hydrauikk, 2 stk. a 200hk
  • Navigasjon: Navy Rørvik