Foto: CageEye

Hvordan kan fiskeoppdrett gjøres mer bærekraftig?

For å dekke behovet til verdens økende befolkning, må den globale matvareforsyningen dobles innen 2030. Akvakultur er blant de mest miljøvennlige måtene å nå dette målet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det norske teknologiselskapet CageEye samarbeider med norske og internasjonale aktører for å drive frem en mer bærekraftig fiskeoppdrett rustet for vekst.

- Dagens avhengighet av fiskeolje og fiskemel i fiskefôr er ikke bærekraftig til å fremme den nødvendig veksten innen akvakultur verden trenger for å dekke protein-mangelen vi står ovenfor, forteller Bendik S. Søvegjarto, daglig leder i CageEye.

Alternative ingredienser i fiskefôr er allerede begynt å bli tatt i bruk, men disse gir på kort sikt ikke nødvendigvis mer kostnadseffektive og skalerbare løsninger, skriver selskapet i en pressemelding.

- CageEye arbeider målrettet for å tilrettelegge for bærekraftig vekst innen akvakultur. Både ved å øke utnyttelsen av fôret gjennom vårt beslutningsverktøy, men også ved å sette fokus på hvilke ressurser fôret består av. Derfor samlet CageEye sentrale deler av verdikjeden i Trondheim 5. Oktober for å diskutere hvordan skiftet til mer bærekraftige ingredienser kan akselereres, fortsetter Søvegjarto.

- Ligger langt fremme på fiskeoppdrett

For å drive fram en rask endring til fordel for både mennesker og miljø, må også de kommersielle konsekvensene for næringen vurderes, poengterer de.

Dr. Barbara Page sammen med ektemann Carl Page, er pionerene i miljøorganisasjonen F3 (Fish Free Feed) og blant grunnleggerne av Anthropocene Institute.  F3 teamet knytter sammen entreprenører, institusjoner og investorer til å samarbeide om bærekraftig fiskeoppdrett. Barbara og Carl kom fra California til Trondheim for å delta på møtet. De andre som deltok var Sjømat Norge, BioMar, Norway Royal Salmon, Aker Biomarine, CageEye, Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond, Invertapro og C-feed.

- Norge ligger langt fremme på vitenskap og teknologi innen fiskeoppdrett, så vi er veldig takknemlig for muligheten til å diskutere og dele tiltak for økt bærekraft, sier Dr. Barbara Page.

CageEye leverer teknologiske løsninger for å optimalisere fôring av fisk. Ved hjelp av akustikk og maskinlæring analyseres fiskens adferd og appetitt, og gir grunnlaget for både redusert fôrspill, økt vekst og dermed forbedret fôrutnyttelse.

- Første steg er å kontinuerlig og objektivt observere fisken for å bygge en datamodell. Med dette kan oppdrettere og fôrprodusenter teste og introdusere nye og bærekraftige strategier. Datamodellen og kunnskapen om fiskens adferd er avgjørende for å inkludere nye og bærekraftige fôringredienser, poengterer Søvegjarto.

Hva kan gjøres?

F3 team har utlyst 100 000 USD i premie til selskapet som vinner konkurransen i februar om beste skalerbare “fiskefri fiskeolje”-produkt. I forkant av møtet i Trondheim lanserte de også på sine hjemmesider en åpen oppskrift for fiskefôr til laks uten bruk av marine ingredienser. Barbara retter også søkelys på behovet for alternative fiskefôringredienser. Blant det som ble diskutert var:

Bruk av encellede organismer som mikroalger, bakterier og gjær ved hjelp av substrat fra tre-, sukkerrør- eller olje- og gassindustrien

En av de store produsentene på fiskefôr, BioMar bruker mye ressurser på å evaluere og drive frem alternative ingredienser.

- BioMar leverer fiskefôr som er beriket marint omega-3 fra mikroalger, en ny og bærekraftig ingrediens som bidrar til å redusere flaskehalser i akvakulturnæringen. Vi har tilbudt dette i godt og vel to år og i 2017 representerte fôr som inneholder omega-3 fra mikroalger ca. 11% av det totale fôr volumet i BioMar Group i 2017, forteller Vidar Gundersen, Global Sustainability Director i BioMar

  • Melbillelarver - levert av Invertapro i Voss som spesialiserer seg på produksjon av insekter
  • Krill - høstet av Aker Biomarine i Antarktis
  • Levende kopepoditter (f.eks. 2 mm lange krepsdyr) - levert av C-feed til startfôring av tunfisk, amberjack, reker og sjøabbor.

Fordeler og utfordringer

Fordelene med bruk av mer bærekraftige ingredienser spenner fra bedre fiskehelse, til bedre vekst og større fisk. Andre tiltak for å akselerere veksten i akvakultur, samtidig som man reduserer bruk av villfanget fisk, ble også diskutert. Dette omfatter bruken av biprodukter fra fiskeri- og andre næringer for å skape verdifulle ingredienser til fiskefôr.

Utfordringen med å oppnå bærekraftig oppdrett er å finne skalerbare og kostnadseffektive løsninger. Mens alternative ingredienser til fiskefôr er dyrere på kort sikt, er de langsiktige miljømessige og økonomiske fordelene ved å bevare verdens økosystem stor.

Satsing på økt bærekraft i fiskeoppdrett er avhengig av aktører som jobber sammen for å utvikle innovative løsninger innen matvare og teknologi som driver bærekraftig praksis i hele verdikjeden. Vesentlig i dette arbeidet er også å lære forhandlere og forbrukere om fordelene og langsiktig lønnsomhet ved å gjøre mer bærekraftige valg.