Badebehandling avlusning hydrogenperoksyd

I dette fylket ble det behandlet flest ganger mot lus – det var ikke i Midt-Norge

Kyst.no har dykket inn i tallene til Lusedata for 2015, og funnet ut i hvilket fylke det totalt ble behandlet flest ganger mot lus. Det var ikke hverken Møre og Romsdal eller Nord-Trøndelag. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Basert på tallene til Lusedata, ble det i fjor behandlet 2106 ganger mot lus i Norge i 2015, en økning på 5 % fra 2014.

Les: Så mange lusebehandlinger var det i 2015

Men mens media har vært fylt opp med historier om høye lusnivå på fisken i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, ble året ikke så verst om man ser på de nasjonale lusetallene.

Les: Slik var luseåret 2015

At for eksempel Nord-Trøndelag ikke kommer høyere opp på totallisten, skyldes åpenbart at det her er færre lokaliteter (ca 23 i gjennomsnittlig drift), enn de to fylkene som har flest, nemlig Hordaland (ca 121 i drift) og Nordland (ca 100 i drift).

For bildet blir et litt annet når man ser på antall behandlinger per lokalitet i gjennomsnitt.

Da ser vi at nord-trønderne virkelig har slitt med å få lusen av fisken. Hele 7,9 ganger har man avlust per lokalitet i det fylket, se figur 2.

Så ser en at man i Møre og Romsdal har hatt noe færre avlusninger enn man hadde i Sog og Fjordana, men åpenbart med dårlige resultat enn nabofylket sør for Stad.

Hva oppdretterne i Troms med sine 1,5 behandlinger i snitt, har spart på produksjonskostnaden kontra for eksempel sine venner i Sør-Trøndelag - både direkte utgifter til avlusningene, tap av tilvekst gjennom sulting av fisk før behandling, og antagelig redusert dødelighet - kan man jo enn så lenge spekulere i. Noe av fasiten kommer når regnskapstallene begynner å tikke inn til Brønnøysund om et knapt halvår.