Forbundssekretær NNN Ann-Solveig Sørensen, 2. nestleder Jarle Wilhelmsen, Krzysztof Jedlikowski (med hettegenser) og Piotr Puszman.Foto: Jan-Erik Østlie.

I streik for tariffavtale hos Sekkingstad

Fredag går NNNs medlemmer i Norse Production AS på Sotra ut i streik for å oppnå tariffavtale og rettferdige lønns- og arbeidsvilkår hos Sekkingstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De ansatte hos Norse Production, som er er et NUF selskap som slakter og bearbeider laks og ørret for Sekkingstad AS, ser nå ingen annen mulighet enn å gå til streik. Mekling i Gulating lagmannsrett Bergen torsdag førte ikke frem og streiken er et faktum, ifølge Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Hos foredlingsselskapet er det ansatte fra flere land, også Norge. De fleste er fra Polen og har bosted og familie i Polen. Noen har etablert seg i Norge, og flere ønsker å bosette seg her.

– Vi ønsker å bli behandlet rettferdig og krever vår rett til det, sier NNNs kontaktperson på Norse Production, Krzysztof Jedlikowski i pressemeldingen.

Vil bli tatt på alvor

– Dessverre må vi streike for at arbeidsgiveren skal ta vårt krav om tariffavtale på alvor. Vi har kjempet for de ansatte først ved Sekkingstad gjennom mange år, og de siste årene ved Norse Production, sier en oppgitt Jarle Wilhelmsen som er 2. nestleder i NNN.

- I 2017 er det uhørt at arbeidsfolk skal stå med lua i hånda og bli nektet fundamentale rettigheter som retten til å organisere seg og retten til kollektive forhandlinger. En tariffavtale skal på plass, legger han til.

Leder av Norse Production Tom Lerberg sier i et brev til sine ansatte, at det vil få betydelige økonomiske konsekvenser for ansatte og selskapet dersom det inngås en tariffavtale. Det hevdes at Sekkingstad AS ikke er forpliktet til å kjøpe tjenester hos Norse, men at selskapet kan gå til andre.

Sekkingstad AS ligger nå på topp fire blant Norges mest lønnsomme lakseeksportører, hvor selskapet omsatte for 3,1 milliarder kroner i 2016, og hadde et resultat på 67 mill på før skatt.

NNNs medlemmer streiker for:

  • Streiker for retten til å være en del av det seriøse arbeidslivet!
  • Streiker for retten til å velge tillitsvalgte!
  • Streiker retten til å forhandle lønn og arbeidstid!
  • Streiker for retten til å bli sett og hørt!

NNN vil sammen med LO i Bergen arrangerer en fanemarkering til støtte for de streikende fredag morgen kl. 09.30 utenfor bedriftens lokaler på Sotra. Da blir det også appell ved Leif Sande (Ap), Jarle Wilhelmsen og Mads Kleven, leder LO Bergen.