ICES nær dobler kvoterådene for reke i Norskerenna

For 2016 er det gitt et kvoteråd for reke i Norskerenna og Skagerrak på 18 598 tonn (landinger) - vel 8 800 tonn over 2015-rådet (9 777 tonn). Oppgangen skyldes i all hovedsak den store 2013-årsklassen som vil være fullt utvokst fra neste år av, skriver Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En påstått sammenheng mellom bruk av lusemidler og nedgang i rekefangst ble på nytt gjentatt i VG for en drøy uke siden.

I en oppfølgingssak her på Kyst.no, sa bl.a. forsker ved Havforskningsinstituttet, Ole Samuelsen, at man ikke har god nok kunnskap om hvordan stoffene påvirker krepsdyr under reell bruk.

Nå har ICES (Det internasjonale råd for havforskning) levert sine kvoteanbefalinger for reke i Norskerenna /Skagerrak og i Barentshavet. I Norskerenna og i Skagerak er kvoterådet nær dobbelt så stort i 2016 som det var for 2015.

- I Norskerenna/Skagerrak var det et par år med dårlige årsklasser før situasjonen bedret seg noe i 2011 og 2012. 2013-årsklassen er en av de beste i tidsserien så langt, skriver Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider.

– Fra neste år av – når de er tre år gamle – har rekene fra 2013-årsklassen virkelig vokst seg store. Da vil de utgjøre en merkbar forskjell for biomassen av bestanden, forteller Guldborg Søvik, som er bestandsansvarlig for reke i Norskerenna og Skagerrak på Havforskningsinstituttet.

– År med mange rognhunner og mye egg gir ikke automatisk en god årsklasse. Trolig er det levekårene det første året som avgjør suksessen til rekruttene. Blant annet må klekkingen av rekeeggene klaffe med oppblomstringen av byttedyr.