Lakseboller fra IKEA skal til våren lanseres som deres nye lakseprodukt, som skal være mer klimavennlig sammenlignet med den tradisjonelle kjøttbollen deres. Foto: IKEA.

IKEA satser på laksen - skal lansere nytt produkt verden over

Den svenske matvaregiganten lanserer nå lakseboller som sitt nye lakseprodukt i alle sine butikker verden over. All laks er norsk og bollene er laget som et sunnere alternativ til den tradisjonelle kjøttbollen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette skal ifølge Tor Morten Myrseth, matansvarlig i IKEA komme til norske butikker til våren. 

- Produktet lanseres i Norge i april. I første omgang i butikken vår «Svenske Spesialiteter», hvor man kan kjøpe med seg IKEA produserte matvarer hjem,  sier han til Kyst.no.

Produktet er allerede lansert i USA, og skal etterhvert komme i hyllene i alle land der IKEA har butikker. 

Syv ganger lavere karbonavtrykk

Laksebollene er laget av ASC-sertifisert laks og litt MSC-sertifisert torsk.

- Karbonavtrykket til laksebollene er syv ganger lavere enn våre tradisjonelle kjøttboller, forteller Myrseth. 

Blir laksebollen like populær som den tradisjonelle kjøttbollen til IKEA? Det gjenstår å se. Her ser du bilde av deres fire ulike typer boller: lakseboller, kjøttboller, veggieboller, og kyllingboller. Foto: IKEA.

Norsk produkt

All laks påpeker han er oppdrettslaks fra Norge og produsert i Sverige.

Laksebollene er krydret med tang og sitrongress. 

 – Lakseboller er et globalt produkt som vil lanseres hos IKEA over hele verden, forteller Myrseth. 

- Hvor mange tonn lakseboller ser dere for dere å selge årlig i Norge og i verden? 

- Det blir litt vanskelig å si, men et sted mellom 20-50 tonn i Norge. Har dessverre ikke globale tall enda, opplyser han.

Sabrina Anania-Stepanian, produktutvikler for IKEA Food Services AB har uttalt i en pressemelding at under produktutviklingen av laksebollene så selskapet på ulik foredling av laks og innså at det er mye potensial i andre deler av fisken, spesielt da de mindre stykkene som ikke kan brukes som fileter.

- Vi jobbet tett med våre leverandører, optimaliserte prosessen og skapte sammen laksebollene som er en proteinkilden med lavere CO2-avtrykk, sier Anania-Stepanian i meldingen.