Konsernsjef Ola Braanaas. Foto: Firda Seafood.

Ikke bekymret for pris, men for økende produksjonskostnader

Konsernsjef i Firda Seafood, Ola Braanaas, er ikke bekymret for dagens høye laksepriser, men påpeker at han er mer bekymret for de økende produksjonskostnadene som han på sikt tror vil kunne skade konkurransekraften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konsernsjefen er egentlig ikke bekymret for de høye lakseprisene som er.

- Mitt råd til kjøperne er å fokusere mer på ørret. Prisene både er lavere samtidig som kvaliteten er fantastisk, sier Braanaas.

Oppdretts-gründeren tror lakseprisene vil roe seg utover høsten.

- Nå er det ferie for mange pakkerier og mange oppdrettsbedrifter er travelt opptatt med å bygge biomasse fordi vi har hatt to kvartal med noe lavere tilvekst enn forventet. Så er det jo slik at fisken er vekselvarm, så enkelt fortalt så følger gjerne priskurven vanntemperaturene inntil det blir for varmt.

Opp til andre å spå priser

Noe priskollaps tror Braanaas derimot ikke på.

- Chile er ute, og selv om vi nå bygger litt i Norge så tror jeg dette blir fullt levelig også i tredje og fjerde kvartal. Kanskje noen oppdrettere også ønsker å velge “Bremnesmodellen”, det vil i tilfelle kunne skyve noe biomasse inn i de første kvartalene i 2017, selv om jeg ikke har noe veldig tro på at bedriftene vil velge dette, sier Braanaas til kyst.no.

- Hva tenker du om laksepris utviklingen videre utover sommeren? 

- Det er opp til andre å spå i glasskula, jeg har ikke fått Snåsamannens nådegaver, jeg tar det herren - altså markedet - gir, og holder fokus på produksjonen, sier han.

Konsernsjef Ola Braanaas mener en bør satse på Fjordørret. Foto: Ørjan Bertelsen.

Myndighetsdrevne kostnader

Braanaas mener det viktigste fremover er at kundene må få prisen igjen i sluttmarkedet.

- En kan ikke bare klage over høye råvarepriser, det er enda viktigere å kjempe disse inn igjen i markedet, til syvende og sist er det lommeboka til konsumenten som skal dreneres. Vår oppgave er å levere et produkt av topp kvalitet som konsumentene vil strekke seg langt for å få. Problemet for mange andre matprodusenter er at mat generelt sett er for lavt verdsatt i forhold til produksjonskostnader, det er bare å kikke på de statlige overføringene til Norsk landbruk så skjønner en det, sier oppdretteren.

Selv er han mest bekymret for produksjonskostnadene til selskapet.

- Det som er mest bekymringsfullt for øyeblikket er de økende produksjonskostnadene som på sikt vil kunne skade vår konkurransekraft. Disse kostnadene er først og fremst myndighetsdrevet. Jeg er redd for at både forvaltning og myndigheter tror oppdrettsnæringen vil bli en sereptas krukke inn i evigheten, det er feil, det er en kortsiktig strategi som vil slå hardt tilbake på ett eller annet tidspunkt, forklarer Braanaas.

- Det er ikke mange oppdrettere som ville overlevd i dag på de prisene vi hadde bare noen år tilbake, det er lett å glemme når pressen kun refererer til 95 kr/kg på 9 +, og både politikere og opinion tror vi bare har 9 + å selge, legger han til.

100 % fokus på lus

Når det gjelder lusesituasjonen sukker Braanaas over at lusen er hundre prosent tilstede 24/7.

- Det er lus fra morgen til kveld. Folk på sjøen over det ganske land gjør en kjempeinnsats. I området vårt er lusesituasjonen for øyeblikket bra, men det er også slik at det som er bra nå kan bli vanskelig bare noen uker frem i tid, derfor er et hundre prosent fokus påkrevd, sier Braanaas til kyst.no.

Oppdretteren sier det er imidlertid svært urovekkende at myndighetene nå ser ut til å stramme grepet for de innovasjoner som skjer med tanke på økologisk avlusing. Han mener Mattilsynet må vise nødvendig pragmatisme i den svært utfordrende situasjonen næringen er oppe i.

- Myndighetene må ikke legge kjepper i hjulene for de innovative kreftene, og heller ikke legge hinder i veien som forsinker nyutvikling av metoder og utstyr. Innovasjon er ikke forbeholdt forskere og akademikere, de store innovasjonene i havbruksnæringen har gjerne kommet opp i dagen fra praktikere som kjenner forholdene ved å arbeide på havet, som har smarte løsninger og som er handlekraftige, sier konsernsjefen til kyst.no.