Henrik Stenwig. Foto: Sjømat Norge

Ikke overrasket over mikroplast-debatt

Henrik Stenwig som er direktør miljø og helse i Sjømat Norge, forteller at problemstillingen med mikroplast fra fôringsrør er godt kjent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forrige uke kom Naturvernforbundet med beregninger som viste at havbruksnæringen var en av synderne i forbindelse med utslipp av mikroplast. Stenwig erkjenner at alle er bekymret for plastforurensing, enten det gjelder på land eller i havet.

Naturvernforbundet har gjennomført analyser som tilsier at norsk laksenæring slipper ut tonnevis med mikroplast fra plastrør brukt til fôring av fisken hvert år.

- Vi er selvsagt spesielt opptatt av plasten i havet, ettersom det har stor betydning for oss og er av en såpass stor størrelsesorden. Vi er også opptatt av å begrense plastforurensing fra havbruk, sier Stenwig til kyst.no.

Ulike estimater

Når det gjelder estimatene til Naturvernforbundet på at næringen slipper ut 325 tonn mikroplast gjennom fôringen årlig, påpeker han at dette kun er estimater.

- Vi har også estimater på dette støvet og de ligger betydelig lavere enn det de har kommet frem til.

Hva Sjømat Norge sine verdier er, vil han imidlertid ikke si.

- Å blande inn tall tar fokuset bort fra problemstillingen, som er plast i havet. Uansett estimater jobber både vi og Naturvernforbundet med samme mål, om å redusere utslipp av plast i havet.

Ikke noe nytt

At mikroplast genereres i havet gjennom fôrslangene forteller han at de lenge har sett på.

- Så lenge man bruker plast og har denne type slitasje vil man få plast ut. Det er derfor godt kjent og våre medlemmer har jobbet mye med å begrense mikroplast, legger han til.

Organisasjonen har imidlertid ikke hatt noen tiltaksplan mot mikroplast.

- Men vi har lenge hatt fokus på å redusere plast i havet, legger han til.

Tror utslipp kan begrenses

Han mener omfattende forskning på hvor mye mikroplast næringen generer, samt betydningen av forurensingen må på plass.

- Vi har også inngått et samarbeid med Naturvernforbundet for å finne ut mer om dette. Vi skal møtes å finne ut av noe, men har ikke hatt tid til dette enda.

Han legger til at plast i naturen er et stort problem og i det store bilde forurenser oppdrettsnæringen en begrenset  andel i denne sammenheng.

-  Men jeg har stor tro på at man kan redusere at mikroplasten kommer ut med teknologiske endringer og rett bruk av utstyr, konkluderer han.

Les også: