Brit Hjeltnes. Foto: Pål Mugaas Jensen.

ILA i syv fylker

Så langt i år har man hatt ILA i syv fylker. Ifølge statistikken til Veterinærinstituttet må man tilbake til 2004 for å se en slik spredning i utbruddene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Senest fredag forrige uke meldte Mattilsynet om påvist ILA ved et anlegg i Norge. Denne gangen i Sørfold kommune i Nordland, på en lokalitet tilhørende Marine Harvest.

I 2011 og 2012 hadde man hhv. en og to påvisninger av virus, men de siste årene har man sett en økende trend i antall utbrudd. Så langt i år har man hatt ti utbrudd her til lands.

Økning i utbrudd

Det er en utbredt oppfatning at ILA-viruset liker seg best i nord, men i år er sykdommen påvist i både Rogaland, Hordaland, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Man må tilbake til 2004 for å finne påvisninger i et så stort antall fylker.

Brit Hjeltnes som er fagdirektør fiskehelse ved Veterinærinstituttet, viser til at det alltid vil være variasjon i antall utbrudd.

- Og jeg tror vi må være forberedt på å leve med én til fem utbrudd per år. De siste årene har antallet ligget betydelig høyere. Tidligere har vi kunnet forklare dette ved at det er påvist stor genomisk likhet mellom en del isolatene. Dette beviser ikke, men sannsynliggjør stor grad av smitteoverføring mellom lokaliteter i enkelte områder, sier Hjeltnes til kyst.no.

Fagdirektøren viser imidlertid til at både i år, og til dels i fjor, er bildet mer sammensatt.

- Selv om det er betydelig genomisk slektskap mellom isolater, er det også ulikheter. Dette tyder på at utbruddene i år i stor grad kan være primærutbrudd og i mindre grad kan forklares med smitteoverføring mellom lokaliteter.

Sykdom grunnet mutasjon

Hjeltnes forteller det er enighet mellom forskerne om at årsaken til primærutbruddene skyldes en mutasjon i den vanlig forekommende apatogene (ikke sykdomsfremkallende) varianten av ILA-virus (HPR0).

Gjennom mutasjoner kan HPR0 utvikle seg til den patogene (sykdomsfremkallende ) varianten av ILA-viruset.

- Mekanismene for hvordan dette skjer, er i liten grad kjent. Mange verter hvor HPR0 kan formere seg er viktig, men det må også være andre faktorer i tillegg. Vi kan ha noen teorier om dette, men det vil jeg få komme tilbake til på produktivitetskonferansen, røper hun.

Hun legger til at de fortsatt samler inn og analyserer epidemiologiske data fra årets utbrudd.