Illustrasjonsfoto av fisk i merd. Foto: Marine Harvest.

ILA-mistanke hos Mowi i Møre og Romsdal

Det er mistanke om ILA ved lokaliteten Bjørlykkestranda i Vanylven kommune i Møre og Romsdal fylke. Mowi ASA driver med oppdrett av laks på lokaliteten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mowi varslet Mattilsynet 10. september 2020 om funn forenelig med ILA på fisk ved lokalitet Bjørlykkestranda. Mistanken er basert på resultatet av PCR analyser gjennomført ved eksternt laboratorium etter prøvetaking av fisk ved lokaliteten, melder Mattilsynet i en pressemelding. 

Mattilsynet planlegger snarlig inspeksjon i anlegget for uttak av oppfølgende prøver slik at Veterinærinstituttet eventuelt skal kunne stadfeste sykdommen ILA. Utfyllende resultat vil foreligge om noen dager.

Alle som ferdes i området og driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av eventuell sykdom unngås.

Mistanken blir publisert på BarentsWatch sitt interaktive kart over sykdomstilfeller.

Restriksjoner

For å begrense smittespredning er lokaliteten ilagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.

Dersom mistanken blir bekreftet kan Mattilsynet pålegge tømming av lokaliteten.

Kontrollområde

Lokalitet Bjørlykkestranda ligger i en overvåkingssone for ILA i Forskrift om kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe infeksiøs lakseanemi (ILA) hos akvakulturdyr, Herøy, Ulstein, Vanylven, Ørsta og Volda kommuner, Møre og Romsdal. Kontrollområdeforskriften ble opprettet etter påvisning av ILA ved lokalitet Voldnes i Herøy kommune i februar 2020.

Dersom mistanken blir bekreftet, blir det om kort tid opprettet et utvidet kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA.

Lokale tilpasninger ut fra antall lokaliteter i området, avstandsforhold og strømforhold etc. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Kontrollområdet må forventes å ha en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokaliteter med ILA.