Salmar Farming har meldt inn at de har mistanke om ILA på lokaliteten Reistad. Foto: Barentswatch kart.

ILA-mistanke på landbasert Salmar-anlegg

Mattilsynet melder at det er mistanke om ILA i oppdrettsanlegg i Rauma kommune i Møre og Romsdal fylke. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De skriver videre at ILA-mistanken er ved lokaliteten Reistad i Rauma kommune i Møre og Romsdal fylke.

Reistad er et landbasert stamfiskanlegg for rognproduksjon, og drives av Salmar Farming AS.

Grunnlag for mistanke

Selskapet varslet Mattilsynet 5. oktober 2018 om mistanke om ILA på Reistad. Grunnlaget for mistanken er påvisning av ILA-virus (HPR-deletert) ved hjelp av metoden RT-PCR.

Det vil bli tatt ut flere prøver for om mulig å stadfeste mistanken, melder tilsynet. 

- For å forhindre eventuell smittespredning er lokaliteten pålagt restriksjoner, blant annet med forbud mot flytting av fisk og rogn uten særskilt tillatelse. Alle som ferdes i området og driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett må vise nødvendig aktsomhet slik at spredning av eventuell sykdom unngås, melder Mattilsynet på sin hjemmeside. 

Inger Mette Hogstad, spesialinspektør, for region Midt sier til Kyst.no at Mattilsynet skal i dag på inspeksjon på Salmar-anlegget. 

Kontrollområde

Dersom ILA-mistanken ved Reistad blir stadfestet, vil Mattilsynet vurdere behovet å for å opprette et kontrollområde. Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og medfører restriksjoner blant annet på trafikk i havområdet.

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.