Foto: Mattilsynet

ILA-mistanke ved Erviks Laks og Ørret anlegg

Det er mistanke om ILA ved lokaliteten Kamholmen i Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Lokaliteten drives av Erviks Laks og Ørret AS, melder Mattilsynet fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Alle som driver med aktivitet i området og som ferdes der må vise nødvendig aktsomhet for å unngå spredning av sykdom, melder Mattilsynet. 

Mattilsynet ble varslet om mistanke om ILA i dag, 9. september. Mistanken bygger på prøver tatt av fiskehelsetjenesten som viste obduksjonsfunn som er forenlige med ILA. Resultatet av laboratorieanalyser underbygger også mistanken. Det er sendt prøvemateriale til Veterinærinstituttet for eventuelt kunne verifisere diagnosen.

Oppdrettsanlegget er båndlagt på mistanke om ILA-smitte. Det er også en del nærliggende lokaliteter pga. relativt korte avstandsforhold mellom anleggene i området og fare for smittekontakt. Restriksjonene er pålagt for å hindre smittespredning blant annet med forbud mot å ta fisk ut av eller inn i anleggene.

Dersom mistanken om ILA bekreftes, vil Kamholmen pålegges utslakting innen en kort frist. Fisken er utsatt i dette anlegget for kort tid siden.

Område med mye oppdrettsfisk

Kamholmen ligger like utenfor kontrollområdet for ILA som ble opprettet etter utbrudd av ILA på to lokaliteter i Frøya i april.

Lokaliteten er lokalisert i et oppdrettstett område med flere lokaliteter med fisk av ulik størrelse. Området grenser til andre områder der det også er mye oppdrettsfisk.

Veterinærinstituttet vil innen kort tid publisere lokaliteten på  Fiskeridirektoratets interaktive kart over ILA-tilfeller.