Kamholmen ved Frøya.

ILA på Kamholmen i Frøya

Det er påvist infeksiøs lakseanemi (ILA) ved sjølokaliteten 31517 Kamholmen i Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Lokaliteten drives av Erviks Laks og Ørret AS. Alle som driver aktivitet knyttet til fiskeoppdrett i området må unngå spredning av sykdommen, melder Mattilsynet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den 16. september har Mattilsynet stadfestet diagnosen ILA på bakgrunn av kliniske symptomer og obduksjonsfunn på fisk ved Kamholmen samt analyseresultater fra Veterinærinstituttet.

Oppdrettsanlegget og nærliggende anlegg er båndlagt. De nærliggende anleggene er båndlagt fordi det er korte avstander mellom anleggene og dermed fare for smittekontakt. Forbud mot å ta fisk ut av anleggene og andre restriksjoner er pålagt for å hindre smittespredning.

Mattilsynet arbeider med å spore smitte og å vurdere videre tiltak.

Siden ILA er påvist ved Kamholmen, vil grensene for kontrollområdet ved Frøya endres. Mandag 19. september arrangerer Mattilsynet et møte med lokale oppdrettere for å diskutere utvidet kontrollområde på Frøya.

Kamholmen ligger like utenfor kontrollområdet for ILA som ble opprettet etter utbrudd av ILA på to lokaliteter i Frøya i april. Dette er et oppdrettstett område med flere lokaliteter med fisk av ulik størrelse. Området grenser til andre områder der det også er mye oppdrettsfisk.

Veterinærinstituttet har publisert lokaliteten på Fiskeridirektoratets interaktive kart over ILA-tilfeller.

Kontrollområde

Et kontrollområde skal forebygge, begrense og bekjempe ILA og består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone. Kontrollområdet medfører restriksjoner blant annet på trafikk til og fra anleggene i havområdet. Lokale tilpasninger for topografi og strømforhold osv. vil legges til grunn for kontrollområdets utbredelse. Det må forventes en utstrekning på ca. 10 – 20 km fra lokalitet med ILA-diagnose.