Det er påvist ILA på Nova Sea lokaliteten Stokkasjøen og selskapet må nå slakte ut all fisken. Kartillustrasjon: Barentswatch.

ILA påvist på Nova Sea-anlegg - oppdatert*

Mattilsynet bekrefter til Kyst.no at det er påvist ILA på lokaliteten Stokkasjøen i Nordland fylke. Nova Sea sjef sier de vil slakte ut den smittede fisken i neste uke. 

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lokaliteten Stokkasjøen drives av oppdrettsselskapet Nova Sea, som Marine Harvest eier 43 % av aksjene i. 

Lene Kjerstine Borgan, seniorinspektør i Mattilsynet i Region Nord, avdeling Helgeland, sier til Kyst.no at det på fredag i forrige uke ble bekreftet av Veterinærsinstituttet at det var påvist ILA på lokaliteten Stokkasjøen.

- Mattilsynet har stadfestet ILA-diagnosen 22. juni på grunnlag av kliniske symptomer og nye analyseresultater fra Veterinærinstituttet. 

Hun påpeker at det er stor fisk, som selskapet må slakte ut ganske snart.

Daglig leder Odd Strøm i Nova Sea sier det kun er en merd som har positiv påvisning av ILA og den blir tatt ut i neste uke.. Foto: Nova Sea.

Daglig leder Odd Strøm i Nova Sea sier det selvfølgelig er lite hyggelig å få ILA påvisning igjen.

- Det er kun en merd som har positiv ILA påvisning og den blir tatt ut i neste uke. Vi planlegger imidlertid slakting av hele lokaliteten og jobber med en plan for det. Det er vel 4000 tonn på lokaliteten og fisken er i slaktestørrelse. 

Han forklarer at lokaliteten har CMS diagnose og i forbindelse med slik dødelighet analyserte de også for ILA.

- På den måten oppsto mistanken hos oss som så ble verifisert av MT. Vi har gode rutiner og erfaring med håndtering av ILA og har iverksatt disse allerede ved mistanken. Videre arbeid skjer også i samråd med Mattilsynet.

Strøm sier de kjenner ikke årsak og påpeker at det er for tidlig å si noe om økonomiske konsekvenser.

Bekreftet ILA - skal opprette kontrollområde

Mattilsynet mottok 15. juni varsel om mistanke om ILA på lokaliteten. Mistanken bygger på obduksjonsfunn og laboratoriefunn.

Mattilsynet har vært på inspeksjon ved lokaliteten 18. juni og tatt ut verifiserende prøver som ble sendt Veterinærinstituttet. Mattilsynet melder at det vil innen kort tid opprettes et kontrollområde for å forebygge, begrense og bekjempe ILA. Et kontrollområde består av en bekjempelsessone og en overvåkingssone og vil medføre restriksjoner blant annet på trafikk i havområdet.