Gå til innhold
Annonse
Aslak Berge
Aslak Berge

Forskeren, Anne-Lise Bjørke Monsen som i sommer rådet gravide å styre unna oppdrettslaks har klaget inn iLaks.no for PFU etter at nettsiden publiserte saken, «Uavhengig forsker?» i juni. Saken behandles av PFU i dag.

Annonse

Øyvind Sjøthun Røen

Forskeren, Anne-Lise Bjørke Monsen mener Ilaks har brutt reglene om tilsvarsretten.
Forskeren, Anne-Lise Bjørke Monsen mener Ilaks har brutt reglene om tilsvarsretten.

Klageren, Anne-Lise Bjørke Monsen fikk i sommer mye medieoppmerksomhet etter at uttalelsene hennes ble førsteside-stoff i VG. I de påfølgende ukene herjet debattene både internt i næringen og eksternt om oppdrettslaks faktisk var farlig å spise for barn og gravide.

I saken som iLaks publiserte skrev nettsidens redaktør, Aslak Berge om forskerens engasjement i sosiale medier.

«Forsker Anne-Lise Bjørke Monsen, som går hardt ut mot oppdrettslaksen i dagens VG, viser på sin egen Facebook-side med all tydelighet hva hun synes om oppdrettslaksen. Hun er blant annet med i "Folkebevægelsen til udryddelse av burlaks"», skrev Berge på iLaks.no og gikk videre med å liste opp en del av gruppene som Bjørke Monsen var medlem i på Facebook.

Les også: Leger og professorer: - Barn og gravide bør ikke spise oppdrettslaks

- Tåkelegger at jeg er en engasjert lege

Klageren, Anne-Lise Bjørke Monsen mener ilaks.no kommer med karakteristikker av henne og hennes engasjement uten at hun har fått mulighet til å kommentere påstandene, og satt engasjement inn i en sammenheng.

- Klager mener ilaks.no har brutt Vær Varsom-plakatens punkt 3.2 (kildevalg og kontroll av opplysninger), punkt 4.14 (samtidig imøtegåelse) og punkt 4.15 (tilsvarsretten). Det vises til at artikkelen kun baserer seg på en gjennomgang av hvilke Facebook-grupper hun abonnerte på, og klager mener dette er et ensidig angrep på henne: «Det tegnes et bilde av meg som en nærmest militant aktivist» [...] « og tåkelegger det faktum at jeg er en engasjert lege som ønsker å bidra til samfunnsdebatt rundt en av de viktigste næringen i Norge.», skrives det i klagen.

PFU skal ha vært i kontakt med partene med sikte på å løse saken i minnelighet, uten at dette har ført fram.

Les også: - Næringen har et omdømmeproblem

Aslak Berge fastholder at nettavisen hans bare har konstatert fakta. Foto: Aslak Berge
Aslak Berge fastholder at nettavisen hans bare har konstatert fakta. Foto: Aslak Berge

- Konstaterer faktum

I Aslak Berges motsvar til klagen skriver han at det er et faktum at Bjørke Monsen er sterkt engasjert i kampen mot oppdrettsnæringene. Det vises til Facebook-gruppene og til et intervju med Bergens Tidende (BT) samme dag. Ilaks.no mener derfor at den ikke beskylder henne for noe, men kun anerkjenner et faktum.

Bjørke Monsen referer til at Vær Varsom-plakatens 4.14 stiller krav om samtidig imøtegåelse av sterke beskyldinger. Berge på sin side at saken ikke innbefattes av dette paragrafet.

- Så vidt jeg kan se rettes ikke en beskylding eller karakteristikk mot henne. Hun er utelukkende skildret gjennom sine venner og de gruppene hun følger på Facebook [...] Ettersom det ikke rettes "sterke beskyldinger" mot Bjørke-Monsen, men derimot bare referer det hun selv kunngjør på sin åpne Facebook-profil, vurderte jeg det som unødvendig å hente inn tilsvar fra henne til saken, skriver Berge i sitt motsvar.

Les også: VG redaktør: - Vi burde ha fortalt om Facebook siden

Bjørke Monsen hadde ingen ytterligere kommentarer, men opprettholder klagen.

Aslak Berge sanker støtte fra blant annet Frode Reppe. Foto: Hitra-Frøya
Aslak Berge sanker støtte fra blant annet Frode Reppe. Foto: Hitra-Frøya

Kyst.no har vært i kontakt med Berge, men redaktøren ville ikke kommentere saken ytterligere før PFU har gått gjennom klagen.

Klagen fra Bjørke Monsen ble sendt inn den 12. august og skal etter planen behandles i PFU i dag.

Får støtte

Saken har allerede vekket oppmerksomhet i sosiale medier og i gruppen "Ja til oppdrettslaks og arbeidsplasser langs kysten" sanker Aslak Berge støtte for sine synspunkter.

- Ser en linken fra Ilaks i sammenheng med de øvrige artiklene som er publisert om Bjørke Monsen i samme nettavis, så blir saken hennes ennå dårligere. Kan godt forstå at Ilaks vil prøve denne saken for PFU, skriver Frode Reppe på Facebook.

Annonse