Her blir Odd Emil Ingebrigtsen (H) presentert som ny fiskeri- og sjømatminister i Solberg-regjeringen. Foto: Eirin Larsen, SMK.

- Vi skal drive med sjømat, ikke unødvendig rapportering

Odd Emil Ingebrigtsen (H) ble i dag offisielt utnevnt som ny fiskeri- og sjømatminister i Solberg-regjeringen. Han har planene klare for å ta fatt på de nye oppgavene sine.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hendelsen fant sted utenfor Slottsplassen, etter Statsråd fredag formiddag.

Bodøværingen har tidligere vært statssekretær for olje- og energiminister Tina Bru fra samme parti.

55-åringen var også leder for Bodø Høyre på 1980-tallet og mangeårig bystyrerepresentant i Bodø.

Han overtar nå ministerposten etter at Geir Inge Sivertsen fikk avskjed i nåde, som følge av avsløring om at han søkte og fikk 120 000 kroner i etterlønn i halvannen måned som ordfører i tidligere Lenvik kommune samtidig som han mottok lønn som statssekretær. I tillegg fikk han godtgjørelse fra fylkestinget etter at han ble statssekretær og senere statsråd.

- En viktig rolle

Statsminister Erna Solberg sa under pressekonferansen at hun vil takke Geir Inge Sivertsen for sin innsats, og at hun kjenner Odd Emil Ingebrigtsen fra et langt liv i politikken.

- Han er en engasjert politiker, og en engasjert næringsutvikler. Odd Emil har mange viktige saker å ta tak i. Han får en viktig rolle når vi skal forhandle frem en avtale om norsk eksport av sjømat til Storbritannia. Bærekraftig vekst i denne næringen skal bidra til økt matproduksjon, økt verdiskapning, og økte inntekter til stat og kommuner, samt skape flere arbeidsplasser langs kysten. Dette er noe av utfordringene han nå skal ta fatt på, uttalte statsministeren.

Odd Emil Ingebrigtsen sa under hans pressekonferanse i dag at hans fokus blir å beskytte norsk fiskeri- og havbruksnæring, og vil de neste timene sitte i flere viktige møter med næringen. Foto: Eirin Larsen, SMK

Under pressekonferansen sa Odd Emil Ingebrigtsen at han ble ringt av statsministeren for en uke siden, og takket med en gang ja. 

- Det var en surrealistisk tlf å få. Jeg må starte med å si takk for tilliten Erna har vist meg. Jeg har alltid jobbet med verdiskapning og føler meg veldig privilegert som får lov å jobbe videre med å legge til rette for økt verdiskapning og flere arbeidsplasser langs kysten vår, som er veldig viktig for landet vårt. 

Rett i møter med fiskeri- og havbruksnæringen

Han påpekte at hans jobb er å legge til rette for økt bærekraftig vekst i fiskeri- og sjømatnæringen langs hele kysten. 

- Det blir ganske spesielt å komme inn som statsråd midt i den største krisen som Norge har hatt i fredstid. Så i mine første timer og dager blir mitt fokus nr.1 å arbeide for å beskytte mennesker mot korona-smitte. Den nasjonale dugnaden impliserer oss alle.

- Jeg skal nå rett i møter for å bli oppdatert på hva vi sammen kan gjøre for å beskytte alle som jobber i sjømatsektoren for smitte. Hvordan vi best beskytter våre verdier og kommuniserer med våre markeder i den situasjonen som er nå er viktig. Jeg vil også se på hva hver enkelt bedrift bør gjøre og hva myndighetene kan gjøre, sa Ingebrigtsen. 

Han påpekte at vi er alle i samme båt, og må sammen navigere oss gjennom de utfordringene som vi har i vente. 

- Men vi skal også forberede oss på når vi engang kommer oss ut av krisen. Vi må sikre norsk fisk god markedsadgang, spesielt Storbritannia etter Brexit men også Europa og resten av verden. Bunnplanken i vår markedsadgang ligger i EØS-avtalen og den må vi også verne om, sa den nye statsråden. 

Ingebrigtsen påpekte at man må jobbe med å fjerne unødvendig byråkrati og rapporteringskrav. 

- Vi skal drive med sjømat, ikke unødvendig rapportering. Derfor vil jeg invitere næringen med på råd, for å få avklart hva som kan fjernes av regler eller forenkles. Jeg må si avslutningsvis at jeg ser frem til å jobbe med et dyktig embetsverk i departementet, sa han fra Regjeringens pressekonferanse i dag. 

Statssekretær Trine Danielsen gis avskjed i nåde som statssekretær for statsråd Torbjørn Røe Isaksen i Nærings- og fiskeridepartementet og utnevnes på nytt til statssekretær for statsråd Odd Emil Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet.