Illustrasjonsfoto sushi. Foto: Helge Skodvin

- Ingen kveis i oppdrettslaks

Er du bekymret for kveis i sushi fra oppdrettslaks? Det er det ingen grunn til! Skriver seniorforsker Arne Levsen fra NIFES.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

NIFES har nettopp undersøkt over 3500 norsk oppdrettslaks, for å se om vi kunne finne kveis i laksen som havner på matfatene rundt om i hele verden. Undersøkelsen dekket alle fylkene der det blir produsert laks, og vi tok prøver fordelt gjennom hele året. NIFES fant ikke kveis i noen av disse oppdrettslaksene.

Norsk oppdrettslaks er unntatt fra frysekravet. Det skyldes at laksen spiser kun varmebehandlet tørrfôr, og underveis i fôrproduksjonen brukes det så høy varme at kveisen dør. Derfor kan ikke fôret inneholde levende kveis. Den landsomfattende undersøkelsen fra NIFES, finansiert av FHF, viser at filetene fra oppdrettsfisk ikke inneholder kveis. Dette har også flere internasjonale undersøkelser bekreftet.

Noen ganger dukker det allikevel opp bilder eller historier om at det har vært funnet kveis i oppdrettslaks. For eksempel ble det rapportert om kveis i såkalt taperfisk fra et lakseanlegg på Sørlandet. Taperfisk er individer som vokser dårlig, og som taper i konkurransen om det laksefôret de får servert i merdene. Disse individene må derfor finne annen føde som for eksempel kan være annen småfisk. Taperfisk kan dermed inneholde kveis, men disse blir straks sortert ut under slakting og havner aldri på middagsbordet.

I NIFES’ undersøkelse sjekket vi også over 350 taperlaks. I disse taperlaksene fant vi kveis i totalt tre stykker, men det er viktig å huske at disse fiskene aldri vil havne på noe middags- eller lunsjbord. Basert på NIFES’ undersøkelse er det dermed ingen grunn til å være bekymret for kveis i norsk oppdrettslaks!