Inger Marie Sperre og Christian Borch under Sjømat Norges årskonferanse 2016. Foto: Therese Soltveit.

- Ingenting har skjedd i sjømatpolitikken

Det sier Sjømat Norges styreleder Inger-Marie Sperre om utviklingen fra i fjor til nå. - Det grenser til uansvarlighet å ikke legge til rette for vekst i næringene vi skal bygge videre på i fremtiden, mener hun. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nær 400 deltagere er nå samlet på Sjømat Norges årskonferanse som er i full gang i Bergen.

Konferansen ledes av journalist Christian Borch, og først på podiet var han i diskusjon med Sjømat Norges styreleder Inger-Marie Sperre.

- Ingenting har skjedd innen sjømat det siste året. Vi må se i øynene at det ikke har vært noen utvikling innen tradisjonell hvitfiskindustri eller havbruksnæringen, konstaterer Sperre. 

- Det grenser til uansvarlighet å ikke legge til rette for vekst i næringene vi skal bygge videre på i fremtiden, sier hun.

Fotavtrykk

Når det kommer til hvilket fotavtrykk en skal tillate i Norge i dag, mener hun man må spørre seg hvorfor noen særinteresser, har mye å si i denne debatten.

- De politiske ambisjonene som blir uttalt stemmer ikke overens med krav om lakselus. Det er ikke sammenheng mellom politisk ønske for vekst og rammebetingelse. Vi må ha en diskusjon på hvilket fotavtrykk vi skal tåle så må disse vurderes objektivt, mener Sperre.

Fremover mener hun at man må innrømme at man må ta noen vanskelige politiske valg.

- Særinteresser styrer i stor grad interessene på sjømat fra Stortinget. Mens andre næringen har jobbet aktivt for respons har min næring hatt en intern konflikt. Det store politiske bildet for utvikling og forståelse hos politikerne har uteblitt. Det har vi gjort en  tabbe, mener hun.

- Politikerne tør ikke ta de rette avgjørelsene på grunn av sterke motkrefter, konkluderer hun.