Årets Aqua Nor Innovasjonspris gikk til det skotske selskapet Ace Aquatec. Foto: Therese Soltveit

Innovasjonspris til Ace Aquatech

Det skotske selskapet Ace Aquatech danket ut de norske konkurrentene, og vant Aqua Nor sin innovajonspris.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Havbruksmessen slår i år alle rekorder, og det var Per Sandberg og Liv Holmefjord som delte ut Innovasjonsprisen 2017 under åpningseremonien i Trondheim tirsdag.

De tre nominerte selskapene Ace Aquatech, OptoScale og Planktonic. Foto: Therese Soltveit.

Det var sendt inn totalt 28 søknader på prisen, og i finalen sto det mellom Ace Aquatech, OptoScale og Planktonic.

Ace Aquatec vant for å ha laget teknologi som ved hjelp av elektriske støt bedøver fisk og gjør den bevisstløs før den forlater vannet. Slik unngår man å stresse fisken og man har samtidig et langt mer humant alternativ til tradisjonelle mekaniske måter å gjøre sjødyr bevisstløs før slakting.

Adm. Direktør Nathan Pyne-Carter takket for prisen, og takket samtidig Scottish Seafarms som har vært med på å utvikle produktet.

I et intervju med kyst.no/fishfarmingexpert.com like etter seieren, sier han at de er veldig fornøyde, og overveldet over å ha vunnet.

- Det kommer til å bli fantastisk å øke profilen til et skotsk selskap. Vi har hatt stor interesse fra selskaper som har samarbeidet med oss. Scottish Sea Farms har hjulpet oss siden 2012, med å utvikle teknologien bak systemet. Samtidig må vi takke våre partnere. Uten disse samarbeidspartnerne er jeg sikker på at vi ikke ville ha vunnet denne prisen, sier Pyne-Carter.

10 års utvikling

I en pressemelding tidligere opplyser Aqua Nor stiftelsen at bakgrunnen for oppfinnelsen var at selskapet så at oppdrettere måtte gjøre kompromisser på effektivitet og human bedøving.

Adm. Direktør Nathan Pyne-Carter er storfornøyd med den gjeve innovasjonsprisen. Foto: Therese Soltveit.

- Vårt system bedøver 100% av fisken, hver gang. Det bedøver også fisken i sjøvann, så de ikke stresses før de blir bevisstløse. Noen slaktemetoder gjør at fisk dør over lengre perioder med tid – og vi ville forbedre denne prosessen for både havbruk og fiskebåter, og for alle arter, inkludert skalldyr,  sa Nathan Pyne-Carter.

Det har tatt ingeniørene på Ace Aquatec nesten 10 år å perfeksjonere den elektriske spenningen. De kan nå vise til uavhengig forskning som dokumenterer både at fiskens kjøtt og skinn ikke skades, og at fisken er 100% bevisstløs før bløgging og slakting.

- Vi er ikke bekymret for at noen kopierer teknologien på en god stund ennå. Dette er presisjonsarbeid, og det å finne de riktige innstillingene og utstyret er ekstremt vanskelig, sa Pyne-Carter.

Systemet har egentlig bare en begrensning når det kommer til hvor mange fisk som kan bedøves; effektiviteten til pumpesystemet som pumper fisk ut av merden.

Ace Aquatec demonstrerer en av sine systemer for bedøving før pumping fra merden på standen til sin norske distributør, Sterner AS (D-324).