Gå til innhold
Annonse
Illustrasjonsfoto. Foto: Enorm.
Illustrasjonsfoto. Foto: Enorm.

Inngår samarbeid om å etablere Danmarks første industrielle insektsproduksjon. Insektene skal brukes til insektsmel.

Annonse

Aller Aqua, DTU Aqua, Teknologisk Institutt, Hanneman engineering og Champost inngår et samarbeid med selskapet Enorm for å etablere Danmarks første industrielle insektproduksjon. Målet med prosjektet er å produsere 30 tonn med insekter per dag fire år fra nå. Det melder selskapet i en pressemelding.

Prosjektet har fått 15,9 millioner danske kroner fra Miljø- og matdepartementet i Danmark.

Produkter for ørretoppdrett

Prosjektet skal blant annet produsere insektsmel, og Aller Aquas rolle vil være å bidra til å utvikle og teste produkter som passer for ørretoppdrett. Skulle dette lykkes, kan insektsmel også testes som en ingrediens for fôr til laks og tilapia.

- Insektmelet har potensial til å være et verdifullt råstoff i fiskefôr, men ikke bare på grunn av dets høye proteininnhold. Flere forsøk har blitt utført hvor insektsmel har erstattet eller delvis erstatte fiskemel i fiskefôr med lovende resultater, men ytterligere forskning er nødvendig før produktet  kommersielt kan tas i bruk. Forskning og forsøk vil bli utført på Aller Aqua Research i Büsum, Tyskland, forklarer dr Hanno Slawski, gruppeforsker og utviklingsdirektør for Aller Aqua.

I tillegg til å produsere insektsmel til bruk i fiskefôr, vil Enorm også produsere både insektsmel og olje til bruk i svinekjøtt og fjærfeproduksjon, og til slutt menneskelig konsum. Prosjektet fokuserer på å oppnå produksjon med lite avfall og med optimal bruk av alle næringsstoffer og ressurser.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse