Illustrasjonsfoto. Foto: Enorm.

Innvilget midler til å produsere insektsmel

Inngår samarbeid om å etablere Danmarks første industrielle insektsproduksjon. Insektene skal brukes til insektsmel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aller Aqua, DTU Aqua, Teknologisk Institutt, Hanneman engineering og Champost inngår et samarbeid med selskapet Enorm for å etablere Danmarks første industrielle insektproduksjon. Målet med prosjektet er å produsere 30 tonn med insekter per dag fire år fra nå. Det melder selskapet i en pressemelding.

Prosjektet har fått 15,9 millioner danske kroner fra Miljø- og matdepartementet i Danmark.

Produkter for ørretoppdrett

Prosjektet skal blant annet produsere insektsmel, og Aller Aquas rolle vil være å bidra til å utvikle og teste produkter som passer for ørretoppdrett. Skulle dette lykkes, kan insektsmel også testes som en ingrediens for fôr til laks og tilapia.

- Insektmelet har potensial til å være et verdifullt råstoff i fiskefôr, men ikke bare på grunn av dets høye proteininnhold. Flere forsøk har blitt utført hvor insektsmel har erstattet eller delvis erstatte fiskemel i fiskefôr med lovende resultater, men ytterligere forskning er nødvendig før produktet  kommersielt kan tas i bruk. Forskning og forsøk vil bli utført på Aller Aqua Research i Büsum, Tyskland, forklarer dr Hanno Slawski, gruppeforsker og utviklingsdirektør for Aller Aqua.

I tillegg til å produsere insektsmel til bruk i fiskefôr, vil Enorm også produsere både insektsmel og olje til bruk i svinekjøtt og fjærfeproduksjon, og til slutt menneskelig konsum. Prosjektet fokuserer på å oppnå produksjon med lite avfall og med optimal bruk av alle næringsstoffer og ressurser.