Illustrasjonsfoto av laks i merd. Foto: Ole Andreas Drønen

Kan gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig

Vil samle aktører for å diskutere integrert havbruk på dialogmøte i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Driftsformen integrert havbruk (IMTA) kan bidra til å gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig dersom den kan tilpasses og oppskaleres i norsk sammenheng på en forsvarlig måte, skriver Fiskeridirektoratet.

- Direktoratet inviterer til dette møtet for å oppsummere status for denne driftsformen i norsk oppdrettsnæring, forteller kontaktperson for møtet, fagdirektør Jens Chr. Holm i Fiskeridirektoratet. 

På møtet vil både forskere og næringsaktører dele av kunnskapen sin, skriver de.

- Videre vil vi i havbruksforvaltningen prøve å identifisere eventuelle hindere i regelverket som ikke trenger å være der, og få innspill på hva som trengs for å legge til rette for en forsvarlig kommersialisering av integrert havbruk i Norge. Dette syns vi er så viktig at vi inviterer til et dialogmøte om dette, sier Holm.  

Dette er integrert havbruk

Flere norske aktører har vist interesse for å ta i bruk integrert havbruk (også kalt IMTA – Integrated MultiTrophic Aquaculture). I første rekke er dette motivert av mulighetene for å styre omsetningen av løste næringssalter og partikler som kommer fra merdbasert lakseoppdrett inn i annen produksjon.

Løste næringssalter kan for eksempel fanges opp av tare, mens skjell (blåskjell) og sekkdyr skal filtrere ut partikler (spillfôr, smittestoffer eller faeces). Partikler som havner på bunnen tenkes håndtert av sedimentspisere og muligens åtseletere.

Integrerte løsninger blir nå testet ut i flere oppdrettsanlegg.

Møtet går av stabelen i Fiskeridirektoratets lokaler tirsdag 15. januar, klokken 10:00