Badebehandling avlusning hydrogenperoksyd

Investerer 30 millioner i nytt tilbud om avlusing

AQS AS investerer 30 millioner kroner i et spesialtilpasset skip og vil få behov for åtte nye ansatte.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder i selskapet, Ove Løfsnæs, kaller i en pressemelding det for en liten revolusjon i kampen mot lakselus og AGD.

- Vi har kjøpt «Aqua Star» av lokalbanken etter en konkurs, og vi skal bruke skipet i den virksomheten vi driver i dag – og i et nyutviklet prosjekt for avlusing i samarbeid med Aqua-Pharma AS, sier Ove Løfsnæs i AQS AS – tidligere Namsos Dykkerselskap AS.

Det Flatanger-baserte selskapet driver fra før som marin entreprenør for havbruksnæringa og andre aktører langs hele kysten.

- Vi bygger nå opp et spesialkonsept for badebehandling av laks med hydrogenperoksid i lukket presenning. Dette er en liten revolusjon, og et stort framskritt i kampen mot lakselus og AGD, amøben som er i ferd med å bli en ny utfordring for næringa, sier Løfsnæs.

Metoden med bruk av presenning er ikke ny, men de siste åra har avlusing i brønnbåt vært mest vanlig. Det betyr at laksen må pumpes inn og ut av båten, noe som er risikofylt for fisken og forholdsvis kostbart.

- Vår metode vil først og fremst gi reduserte kostnader for oppdretterne. Den gir også økt kapasitet, redusert stress for fisk og folk og redusert medisinbruk, sier Ove Løfsnæs.

Roy Strøm i Aqua-Pharma AS er ansvarlig for konseptet. Han sier at metoden har en lang historie i Flatanger, der marin konsulent Per Andersen og oppdrettsmiljøet utviklet og tok i bruk metoden i 1990.

- Vi har videreutviklet metoden og er først i verden med et totalkonsept med bruk av spesialtilpasset båt og helpresenning for store merder på 157 meter i omkrets, sier Roy Strøm.

Det nye skipet vil få navnet «AQS Odin» og kan laste inntil seks containere med 120-150 tonn hydrogenperoksid. I tillegg vil «Ravn» bli brukt som hjelpebåt, og nøtene vil bli inspisert med dykkere og undervannskamera før og etter behandling.

- Vi regner med å ha båten i drift i mars. I løpet av ett års tid vil den bli ombygd, men dette gjøres etappevis, sier Løfsnæs, som vil ansette åtte nye personer for å bemanne skipet. Arbeidsstokken vil da øke fra 28 til 36.

Vi har kjøpt «Aqua Star» av lokalbanken etter en konkurs, og vi skal bruke skipet i den virksomheten vi driver i dag – og i et nyutviklet prosjekt for avlusing i samarbeid med Aqua-Pharma AS, sier Ove Løfsnæs i AQS AS – tidligere Namsos Dykkerselskap AS. Foto: AQS AS.