Produksjonsområdene for oppdrett på Island er lokalisert til vestfjordene (der hånden peker) og østfjordene (til høyre på kartet). Foto: Pål Mugaas Jensen.

Island: Foreslår produksjonstak på 71 000 tonn

En ny rapport om lakseoppdrett på Island konkluderer med at det bør etableres en volumgrense på 71 000 tonn- 50 000 tonn i Vestfjorden og 21 000 tonn i Østfjorden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er en risikovurdering fra instituttet Haf og Vatnarransókin (Marine and Freshwater Research in Iceland) som konkluderer med dette. Risikovurderingen er utført for å kartlegge hvor mye laks som kan oppdrettes på Island i forhold til risiko for genetisk forurensing. Mange fjorder og elver er allerede forbudssoner for lakseoppdrett. Det er i grove trekk bare to områder som er åpne for lakseoppdrett: Vestfjorden på Nordvest-Island og Østfjordene.

Norsk stamme

Lakseprodusentene bruker en laksestamme av norsk opprinnelse fra det norske avlsprogrammet. Risikovurderingen bygger på modeller for hvor mye rømming som kan tåles før dette blir en trussel for villaksbestanden. Konklusjonen er at rømming ikke må overstige 4 %. Det er gjort to separate beregninger, en for smoltrømming og en for rømming av stor laks.

Basert på modellberegningen konkluderer forskerne med at det ikke bør produseres mer enn 71.000 tonn laks, hvorav 50.000 tonn i Vestfjorden og 21.000 i Østfjordene. Tre elver nær oppdrettsområdene er mest sårbare og må overvåkes.

Steril laks

Det foreslås en rekke mot-foranstaltninger for å redusere risikoen. Disse tiltakene inkluderer; Bruker større smolt (500 g +), eliminerer tidlig kjønnsmodning og øke innsatsen på forskningen og utviklingen av bruk av steril laks. Fiskeri- og jordbruksdepartementet vil nå vurdere konklusjonene i risikovurderingen i det videre arbeidet med å utforme politikk for akvakultur.

Les også: Lakseoppdrett på Island v 3.0