Rognkjeksprodusenten Atlantic Lumpus kan vise til gode tall for fjoråret, som var dere første hele driftsår. Foto: Atlantic Lumpus.

- Jaggu stor forskjell mellom i år og i fjor

Daglig leder Dan Kristian Larssen i Atlantic Lumpus forteller deres andre driftsår er vesentlig enklere enn det første.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det er jaggu stor forskjell fra vårt første år i fjor og nå, sier Larssen til Kyst.no.

Rognkjeksprodusenten sitt første hele driftsår var i 2017, og alle operasjoner de gjorde var nye for selskaper. Larssen sier de var på «tå-hev 24/7”.

- Nå har vi gjort alt en gang eller to som gjør at det er mindre stress. Vi vet hva vi ikke skal gjøre og hva som fungerer, men vi endrer stadig prosedyrer og løsninger etter hvert som erfaringer siger inn, opplyser han.

Leverte 850 000 lusespisere

Dan Kristian Larssen sier det første driftsåret har vært hektisk, og påpeker at han i år vil bli flinkere til å feire selskapets milepæler. Foto: Atlantic Lumpus.

Larssen sier de hadde det meste av kjente bakterier og virus, samt teknisk svikt på anlegget i fjor, så han er meget fornøyd med å ha levert 850 000 rognkjeks første driftsår.

- En stor endring fra fjoråret er at vi i fjor produserte 850 000 fisk fra ett rogninnlegg, i år har vi to-tre mindre innlegg. Vi må prøve oss frem med logistikk og produksjonsplanlegging for å se hva som funker best, forklarer han.

Ser på mulighetene for berggylte-produksjon

Selskapet hadde i 2017 ett positivt driftsresultat på 9.9 millioner kroner. Av en omsetning på 23,7 millioner kroner gir det en resultatgrad på 41,7 prosent for deres første driftsår.

I selskapets årsmelding skriver selskapet at et salg av 840 000 fisk, plasserer de som en av Norges største kommersielle produsenter. 

Det står også at de ønsker flere ben å stå på, og skal i løpet av 2018 se på muligheten for å produsere berggylte. Denne rensefisken er ifølge daglig leder, etterspurt fra deres kunder. 

Les også: Atlantic Lumpus har tjent godt på rognkjekssugne oppdrettere

- Skal feire mer milepæler

Oppstarten av selskapet sier Larssen har vært preget av stress og hektiske dager, som det ofte er i nye selskaper. 

Atlantic Lumpus produserte i fjor 850 000 lusespisere. Foto: Atlantic Lumpus.

- Vi har faktisk ikke har hatt åpning av anlegget eller en åpen dag, julebord eller feiring av milepæler, så det må jeg ta på egen kappe. Det har vært lite tid til utskeielser som blåturer og feiring av levert første fisk, og slike ting. Men nå som vi har litt erfaring og føler oss trygge på anlegget og det vi gjør, blir det mindre hektiske dager med armer og ben overal,t og kanskje en blåtur med de ansatte og noen utskeielser, sier han lurt.

Første prioritet har for Atlantic Lumpus-sjefen vært å komme over første kneiken med å få inn salgsinntekter.

- Majoriteten av oppstartselskaper går som kjent dukken før de er kommet ordentlig i gang, forteller han.

Skal ansatte flere

Selskapets tekniske leder Kjell J. Pedersen, har ifølge Larssen hatt nok å holde fingrene i.

Claudia Pettersen (23) skriver sin bacheloroppgave om lusespiseren rognkjeks, og er nå tilbudt jobb hos Atlantic Lumpus hvor hun vil starte 1.juni. Foto: Atlantic Lumpus/privat.

- Han er nå i gang og skal ansette tekniker på heltid. Vi har også de siste 3 månedene hatt Claudia Pettersen (22), som er student fra universitetet i Bodø på utplassering hos oss.

Larssen beskriver hun som en blid og omgjengelig ung dame fra Sandnessjøen, og har tilbudt hun fast stilling. 

- Hun starter 1. juni, så det ser vi frem til, legger han til.

Ser på effekten av rognkjeks

Claudia tar for tiden en bachelor i havbruksdrift og ledelse, og skriver oppgave med temaet «Effekt av rognkjeks».

22-åringen sier det var først da hun startet å jobbe med rensefisken på Sleneset at interessen vokste og ble stor. Pettersen sier videre at hun er veldig glad for å kunne fortsette å jobbe hos Atlantic Lumpus, etter hun er ferdig med bacheloroppgaven sin. 

- Her har jeg jobbet med alt som har med rensefisken å gjøre, så det har vært veldig spennende. Jeg har lært mye om væremåte, adferd og hva som kreves for å få til en god lusespiser, sier hun. 

Vokser stadig

Larssen opplyser at når de har fått ansatt ny tekniker, vil de telle åtte hoder i selskapet.

- Vi har foreløpig ikke hatt noen deltidsansatte eller skoleungdommer, men i år blir det sannsynligvis en ferievikar.

Han opplyser selskapet får mange søkere på stillingene de lyser ut, og det er mange som spør etter turnus slik at de kan ha fast bosted annet sted. Men Larssen prioriterer de som kan og vil bo fast på Sleneset.

- Det har med liv laga å gjøre som vi sier i Lurøy. Vi ønsker «lys i husan», legger han til.

Les også: