Død postsmolt. Illustrasjonsfoto: Linn Therese S Hosteland.

Kan ha funnet årsaken til forhøyet dødelighet under avlusning

I årets Fiskehelserapport skriver Veterinærinstituttet at en av de vanligste virussykdommene kan være årsaken til forhøyet dødelighet under ikke-medikamentell avlusing.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hjerte- og skjelettmuskelbetennelse (HSMB) klassifiseres i dag som en av de vanligste infeksjonssykdommene hos norsk oppdrettslaks, sannsynligvis av viruset Piscine orthoreovirus (PRV). I dag er det ingen offentlig bekjempelse, ingen behandling eller vaksine for sykdommen.

Les også: Ikke-medikamentelle metoder gir betydelig dødelighet, mener fiskehelsepersonell

Sykdommen kan gi svært ulik dødelighet, og ofte rapporteres tap i sammenheng med driftstiltak som kan ha stresset fisken. Ifølge Veterinærinstituttet er de viktigste tiltakene i dag å unngå sjøvann i settefisk anlegg og å unngå stressende aktiviteter i sjøvann.

HSMB ser derfor ut til å være en viktig faktor i forhold til dødelighet ved avlusing og håndtering av fisken, kommer det frem i rapporten.

- HSMB-syk fisk ser ut til å tåle slik behandling og håndtering dårlig, noe som gjerne bidrar til betydelig dødelighet i forbindelse med slike operasjoner, skriver de.

Omfanget av håndtering og mekanisk avlusing har økt det siste året, og vil trolig fortsette å øke. Da det i løpet av 2016 gjennomført 1174 ikke-medikamentelle behandlinger, en økning med 535 prosent fra året før.

- På nivå med fjoråret

Sykdommen beskrives fortsatt som et betydelig problem i oppdrett av laks. Fiskehelsetjenester over hele landet rapporterer om sykdommen som et problem, og det er spesielt ille i Nord-Norge og Midt-Norge der sykdommen er en av de viktigste helsemessige utfordringene i sjøfasen, ifølge spørreundersøkelsen gjennomført av Veterinærinstituttet.

Ifølge Fiskehelserapporten ble det i løpet av 2016 påvist på HSMB ved 101 lokaliteter i landet. Det er færre positive prøver enn året før. Da ble det påvist i underkant av 140 tilfeller av sykdommen.

- Mulige årsaker til nedgangen kan være at HSMB fra medio 2014 ikke lengre er listeført som meldepliktig infeksjonssykdom. HSMB-diagnoser fra private laboratorier er derfor ikke inkludert i offisiell statistikk, og disse oppgir 101 HSMB-diagnoser for 2016. Totalt sett indikerer dette at HSMB-situasjonen minst er på nivå med fjoråret.

Bildet er noenlunde likt for settefiskanlegg, der helsetjenester oppgir HSMB som en utfordring, og igjen da spesielt i de midtre og de nordligste deler av landet.

Det har imidlertid vært omtrent like mange tilfeller av sykdommen i Troms og Finnmark de siste tre årene, samtidig som Nordland har hatt en svak økning i forhold til fjoråret, viser tallene. For Møre og Romsdal, og Sør-Trøndelag har det vært en nedgang i antall påviste tilfeller i 2016 fra 2015.