Feltforsøk med ultralyd mot lakselus. Foto: FHF.

Kan ikke konkludere effekten av ultralyd mot lakselus – men produsenten har troen

Den familieeide bedriften Salaks i Salangen i Sør-Troms hadde i forrige uke møte om sine erfaringer ved bruk av ultralyd  mot lakselus, på lokalitet Mohamn i Solbergfjorden. Nestleder Ken Rune Bekkeli forteller selskapet ønsker å fortsette utprøvingen av ultralyd på lokaliteten, selv om erfaringene så langt ikke har vært konkluderende nok på effekten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

FHF meldte i januar at har satt i gang tre prosjekter for å undersøke om ultralyd kan være et aktuelt tiltak mot lus. Blant de tre var Salaks sitt pilotforsøk som nylig ble oppsummert.

Salaks har i prosjeketet de siste månedene tatt i bruk ultralyd på alle merdene på lokaliteten Mohamn, uten de store resultatene. Veterinærinstituttet har fått tilgang på data fra utprøvingen for å se om ultralyd har en direkte effekt på lusepåslag, ved å sammenligne resultatene med luseutviklingen til nabolokaliteter.

Forsker Randi Nygaard Grøntvedt ved Veterinærinstituttet har vært leder for pilotprosjektet som oppsummerer data.

 - Resultatene av vårt lille pilotforsøk er manglende. På bakgrunn av data så langt, kan vi hverken si om det fungerer eller ikke. Dette er på grunn av de lave temperaturene og et lavt smittepress i området, forklarer forskeren.  

Grøntvedt opplyser at deres FHF-prosjekt nå avsluttes, men oppfordrer Salaks til å gjøre en ny vurdering av data i november.

- Vi fikk rett å slett ikke noe konklusjon på resultat av dette forsøket, det er bare slikt som av og til skjer, sier hun.

- Vi skal fortsette med ultralyd videre, sier Ken Rune Bekkeli i en kjapp kommentar til kyst.no.

Les også: Salaks bygger nytt RAS-anlegg

Det resterende to forsøkene med ultralyd skal gjennomføres i løpet av våren 2016, noe som er et samarbeid mellom Sintef og Nofima. De skal da gjennomføre kontrollert testing av påslag av lakselus i kar.

Spent på resultatene

Daglig leder Gunnar Hemming i Sonic Norway sier til kyst.no at de er svært glad for at Salaks prøver ut systemet deres, og er spent på hvilke resultater som kommer frem.

Daglig leder Gunnar Hemming sier selskapet har ingen hast for utvidelser, men er glad for at Salaks prøver ut ultralyden deres. Foto: Privat.

- Vi er superglade for at Salaks har valgt å gå i spissen for uttesting av utstyret. Det er flere oppdrettere som har vist sin interesse, men det er en del som avventer for å se hvilke resultater de kan legge frem, sier Hemming til kyst.no.

- Det er første gangen vi prøver ut andre generasjons ultralyd i et fullskala anlegg. Vi har selvsagt sett gode resultater på utstyret under uttestinger før, og har troen på at dette kan være en god løsning, men ser behovet for mer dokumentasjon før vi går videre, legger han til.

Tror på kombinasjon av flere metoder

Refa og Nærøysund Aquaservice er to av aktørene bak Sonic Norway.

- Vi har troen på en kombinasjon av verktøy for å få bukt med luseproblemene. For oss er fokuset å hindre at selskap for eksempel  i Trøndelag, må avluse i en så stor grad de har gjort tidligere hvor de har hatt oppimot seks avlusinger i året. Vi håper å bidra til at selskapene kan redusere kostnadene på avlusinger betraktelig ved å ta i bruk ultralydsystemet, sier han.

Hemming påpeker at lusen nok vil blomstre opp i løpet av sommeren som gjør at de får en bedre oversikt over hvor godt maskinen fungerer. Nøyaktig hvor effektiv ultralyden har vært mener han er vanskelig å si, med tanke på lite lus i området de siste månedene.

- Andre løsninger jeg har troen på er dyptvannsfôring, der laksen svømmer dypere i merdene for å spise, hvor ultralyden kan ta knekken på lusene som holder til lengre opp i sjøen, legger han til.

Vil ha tettere samarbeid

Selskapet er fremdeles i en utviklingsfase, og fremover ønsker han et enda tettere samarbeid med leverandøren av utstyret som holder til i Nederland. Selve teknologien er kjent, men bruken av teknologien kan videreutvikles til bedre å angripe også lakselus i de første stadiene - i tillegg til at den angriper algevekst, påpeker han.

Les også: Gode muligheter for ultralyd mot lakselus

- Vi ser på strategiske løsninger, og ønsker et enda større fokus på produktutvikling og ikke minst få mer kompetanse innen teknologiutvikling. Det er veien vi ønsker å gå i fremtiden, legger han til.

Når det gjelder pris ønsker ikke Hemming å si nøyaktig hva det koster.

- Vi er uansett billigere enn hva mange tror, som har ment at det koster opp mot en halv million kroner. Det er ikke tilfelle. Systemet består av mange enheter satt sammen, blant annet fire ultralydenheter, og samlet kostnad for dette per merd er under kr 500 000, sier han.

Les også: Ultralyd kan skremme sel og hval

Driftsresultatene var gode i 2015, ettersom selskapet gikk i pluss, opplyser Hemming.

- Vi har holdt salget på et minimum så langt. Økonomien vil nok stige betraktelig når vi først kommer skikkelig i gang, avslutter han.