Gå til innhold
Annonse
Fra venstre står Silje Forbord fra Sintef, som er prosjektansvarlig for prosjektet Nymat. I midten av bildet er Aleksander Handå også fra Sintef, og til høyre står Christian Skår. Foto: Edvin Andre Skår.
Fra venstre står Silje Forbord fra Sintef, som er prosjektansvarlig for prosjektet Nymat. I midten av bildet er Aleksander Handå også fra Sintef, og til høyre står Christian Skår. Foto: Edvin Andre Skår.

Austevoll Seaweed forsker på matretter med tare og kan produsere store volumer, men venter på å få opp omsetningen.

Annonse

Brødrene Christian og Edvin Andre Skår driver sammen Austevoll Seaweed, der det dyrkes tare til humant konsum og til kosmetiske produkter.

Edvin Andre viser frem tare. Foto: Privat/linkedin.
Edvin Andre viser frem tare. Foto: Privat/linkedin.

- På lokalitetene våre i Austevoll, kan vi med enkelhet produsere 100 tonn tare, men vi holder tilbake til vi får mer omsetning av produktet, forklarer produksjonssjef  Edvin Andre Skår til kyst.no.

Selskapet ble stiftet i 2013 og produserer i hovedsak sukker- og butare. Skår sier de er godt i gang med høsting av tare ute i øykommunen, selv om produksjonspotensialet er langt fra hva det kunne vært.

- Vi er allerede i gang med høsting av tare i Austevoll, og vi skal fortsette med det ut april måned.

Ny konsesjon og selskap i Hardanger

Rett før jul i fjor fikk selskapet beskjed om at de fikk godkjent tillatelse for å produsere tare i Hardangerfjorden. Sammen med Hardangerfjord Seaweed Farm som drives av Arne Skeie, skal de til høsten sette ut alger ved lokaliteten Vardanes, rett innenfor Øystese.

- Lokaliteten er stor nok til med letthet å kunne produsere over 500 tonn, men vi har ikke satt ut der enda, på grunn av at vi fikk konsesjonen rett før jul i fjor.

På lokaliteten har de et tarestrekk som er en del av et forskningsprosjektet Macrosea sammen med Sintef.

- Vi satser på et mindre utsett der til høsten, for kommersielt bruk, legger Skår til.

Forsker på tare som mat

Silje Forbord forsker på tare og jobber i Sintef Ocean. Foto: Sintef Ocean.
Silje Forbord forsker på tare og jobber i Sintef Ocean. Foto: Sintef Ocean.

Selskapet har også inngått et samarbeid med SINTEF mesterkokken som vant Bocuse d’Or konkurransen i 2015.

- Med på laget har vi Ørjan Johannessen som lager matretter med taren, sier Silje Forbord som er leder for NYMAT-prosjektet.

Hun forklarer at de i prosjektet, som er støttet av RFF Vestlandet - tar for seg sukker- og butare som høstes ved ulike tidspunkt, og undersøkes for tekstur og smak.

- I tillegg testes taren ved ulike behandlings- og oppbevaringsmåter, sier forskeren.

I dag er det kanskje seks eller syv norske firmaer som driver med kommersiell taredyrking, men prosessen må automatiseres for å øke lønnsomheten, har hun sagt om prosjektet tidligere.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse