Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var tilstede da Hans Sande i Norsk Sjøoffiserforbund og Harald Solberg i Rederiforbundet lanserte kartleggingsprosjektet. Foto: Omar Jørgensen

Kartlegger digitalkompetansen hos sjøfolk

Onsdag ble kartleggingsprosjektet  «Maritim kompetanse i en digital fremtid» lansert. – Dette er viktig for å holde posisjonen som stormakt på havet, sier næringsministeren til Skipsrevyen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjøoffiserforbundet og Rederiforbundet  skal sammen med akademia og et utvalg maritime organisasjoner og selskap, samarbeide om å finne ut av hvilke kompetansebehov næringen har, samt hvilke eventuelle endringer som vil oppstå i kompetansebehovet hos dem som jobber til sjøs både innefor tradisjonell skipsfart og innefor skipsoperasjoner innen havbruk.

Sluttrapporten til prosjektet «Maritim kompetanse i en digital fremtid» skal være klar i februar 2019. 

 – Hvis den norske maritime klyngen skal fortsette å være verdensledende, er det viktig at vi har gode utdannings- og forskningsinstitusjoner og den riktige kompetansen for fremtiden. Derfor går nå arbeidstaker og arbeidsgiversiden sammen for å kartlegge fremtidens behov, sier Hans Sande i Sjøoffiserforbundet i forbindelse med lanseringen av prosjektet. 

Holde posisjon som stormakt

Sande påpeker videre at erfaringene de norske sjøfolkene har brakt med seg inn i den maritime klyngen har vært helt avgjørende for den innovasjonskraften som finnes i dag. 

Også næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er tydelig på viktigheten av å ligge i forkant. – Dette arbeidet er vitkig, for hvis Norge skal fortsette å være en stormakt på sjøen, må vi også være en digital stormakt på sjøen. Det er viktig at vi ligger i forkant av utviklingen og bruken av digitale verktøy, sier Røe Isaksen til Skipsrevyen. 

Røe Isaksen sier videre at han tror resultatene av rapporten vil bidra i arbeidet med å definere kompetansen og arbeidsoppgavene til den digitale sjømannen i årene fremover. 

– Det kan også være viktig for den fremtidige politikkutviklingen. Jeg tror ikke vi har alle de gode svarene på hvordan vi skal møte digitaliseringen ennå. 

Stort behov for operasjonell kompetanse

I Rederiforbundets konjunkturrapport 2018 skilte operasjonell kompetanse fra sjøen og IT-kompetanse seg ut som det rederiene vil ha størst behov for i årene som kommer.  

Harald Solberg, administrerende direktør i Rederiforbundet  mener det maritime Norge står overfor en fantastisk mulighet i det teknologiske skiftet. Han tror at med stor omstillingsvilje og -evne fra både eiere, ansatte, regulerende myndigheter og teknologileverandører vil den norske klyngen fortsette å være ledende også når den maritime næringen blir digital.

 –  Dette gir oss muligheten til å bygge nye maritime verdikjeder som vil gi arbeidsplasser og verdiskaping over hele landet. Samtidig er det nå vi legger grunnlaget for at næringen har den kompetansen den trenger også i en digital fremtid. Derfor er dette prosjektet så viktig, sier Solberg.