En av lokalitetene som drives av Tombre Fiskeanlegg AS, Arkivfoto.

Kjemikaliefri lakseproduksjon

Hos Tombre Fiskeanlegg AS i Fusa har det ikke blitt brukt noen former for kjemikalier i lakseproduksjonen det siste året. Grunnen er bruk av thermolicer og rensefisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi har investert i thermolicer sammen med to andre oppdrettere, og vi har engasjert oss i produksjon av rognkjeks. Siden september i fjor har det ikke vært brukt kjemiske lusemidler i vår produksjon, forteller daglig leder Håkon Tombre til kyst.no. Han er godt fornøyd med situasjonen, og forteller videre om et omfattende program for oppgradering av alle lokalitetene som selskapene i Tombre-gruppen driver.

Nøkkeltall Tombre Fiskeanlegg AS 2015

- De siste årene har vi investert 15-20 millioner kroner årlig i oppgradering av eksisterende anlegg, forteller han, og legger til at det omfattende programmet har pågått i fire år og avsluttes i inneværende år. Da skal utstyrsparken være tipp topp.

Bundet av soneforskrifter

Å ha beliggenhet i Hardanger-regionen med mesteparten av produksjonen kan være utfordrende. Soneforskriftene stiller strenge krav til lusesituasjonen. I perioder er selskapet avhengig av dispensasjon for å opprettholde drift og unngå produksjonsavbrudd. Lokalitetene i Hardanger blir omstilt til permanent å følge soneforskriften. Det medfører lavere aktivitet og redusert produksjon i 2016 -17. Dette har også satt sitt preg på 2015 regnskapene der høyere produksjonskostnader er en konstant bekymring for selskapet.

Håkon Tombre er leder i Tombre-gruppen.

Tombre-gruppen

Tombre Fiskean legg AS er det største selskapet i Tombre-gruppen med tre matfiskkonsesjoner og ett  settefiskløyve. I tillegg har de to konsesjoner i selskapet Quatro Laks AS og to konsesjoner i Fjord Drift AS. Selskapet har også klekkeri og settefiskproduksjon i selskapet Drageid Laks AS. I tillegg har gruppen eierintersser i Sævareid Fiskeanlegg AS, Hardanger Fiskeforedling AS, Seaborn AS, Vest Aqua Base AS og Miljø og Havbruk AS.

Utviklingskonsesjon?

Håkon Tombre avviser ikke at Tombre-gruppen kan komme til å søke utviklingskonsesjon.

- Vi har mange interessante prosjekter, så vi får se, sier han.