Gå til innhold
Annonse
Larver av svart soldatflue kan bli en viktig ingrediens i fremtidens fôr.
Larver av svart soldatflue kan bli en viktig ingrediens i fremtidens fôr.

Etter flere år med testing og studier hevder det chilenske selskapet F4F, som spesialiserer seg på avl av svart soldatfluelarver, å ha alt på plass for å produsere insektmel for fôr i industriell skala.

Annonse

Produksjonssjef Gonzalo Urquieta i F4F (Food for the Future) forteller til kyst.no sitt spanske søsternettsted salmonexpert.cl at de har brukt tre år på å utvikle oppdrett av fluen nå lykkes med dette.

- Globalt er vi nødt til å øke dagens matproduksjon med 70% for å mate 9 milliarder mennesker innen 2050. I mellomtiden kastes millioner av tonn mat globalt. Dette avfallet kan gjenbrukens effektivt om det settes tilbake i næringskjeden ved å fôre insekter, sier Urquieta.

Svart soldatflue som parrer seg. Foto: Gonzalo Urquieta.
Svart soldatflue som parrer seg. Foto: Gonzalo Urquieta.

Les også: -Insekter gir muligheter

Ifølge selskapets tekniske sjef Francisco Serra, er det en økende global trend å bruke insekter som mat.

- Det er et bredt spekter av insekter som allerede er undersøkt for bruk i dyrefôr. De mest studerte insektordenene er tovingene (diptera - der man finner fluer og mygg) og altså soldatfluen, sier Serra.

- Fordelene med denne arten, er at det ikke er ansett som et skadedyr, og de har et høyt innhold av proteiner og olje, sier Urquieta.

Så langt er selskapet i stand til å avle insektet på en kontrollert måte, reprodusere det og dyrke de i industriell skala.

Les også: Insekterfôr godkjent for bruk i EU

Etter EUs beslutning om å tillate bruk av ingredienser fra insekter i en rekke av dyrefôr, vil det også være mulig å benytte råvaren i akvakultur.

-  Svart soldatflue er i stand til å omforme høye mengder av organisk avfall i forskjellige produkter, slik som proteiner og oljer. På samme tid skapes også organisk gjødsel som er et biprodukt av den samme larvekulturen. Foreløpig kan vi gjenvinne opptil 80% av de næringsstoffene som finnes i organisk avfall, sier produksjonssjefen.

- Dette råstoffet er ideelt for fôring alle typer enmagede organismer som laksefisk, fjærfe, griser, kjæledyr og oss mennesker. I tillegg kan larvene også håndtere industrielt organisk avfall og produsere gjødsel, sier Urquieta.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse