Ballangen Sjøfarm fortsatte den gode utviklingen fra 2016, i 2017. Foto: Ballangen Sjøfarm.

Knallresultat gir fremtidstro i Ballangen

Ballangen Sjøfarm økte både inntekter og driftsresultatet i 2017. Med en driftsmargin på hele 48 % er styret positive til selskapets fremtidige utvikling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ballangen Sjøfarm økte inntektene til drøye 122 millioner i 2017, mot 112,3 millioner i 2016. Dette ga igjen et økt driftsresultat som endte på ca 58,7 millioner i fjor mot cirka 51 millioner i 2016. Driftsmarginene endte også i fjor, som i året før på hele 48 %.

Dette gir fremtidstro for selskapet.

- Generell optimisme i oppdrettsnæringa gir grunnlag for positiv tro på fremtidig utvikling i Ballangen Sjøfarm, summerer styret i delskapets årsberetning.

Der kommer det også frem at overskuddet på 49 millioner vil settes av som egenkapital.

Samdrift for bedre effektivitet

Selskapet ble etablert i 2001 og har to konsesjoner for laks og ørret, men drifter seks konsesjoner etter samdriftsavtale med Cermaq. I årsberetningen påpekes det at en av grunnene til at de valgte samdriften var å optimalisere driften og således forhindre forurensning på det ytre miljø.

- Samdriftsavdalen muliggjør effektiv brakklegging av området slik at fjordsystemet holdes i en effektiv balanse, spesielt med tanke på lakselus og forebygging av fiskesykdommer, skriver styret.

Planlegger smoltanlegg

Per utgangen av fjoråret var det 21 ansatte i selskapet, og styret skriver videre at det planleggesbygging av eget smoltanlegg, uten at det sies noe mer rundt når det kommer på plass. Planene om dette anlegget ble også nevnt i regnskapet for 2016.

- Gjennom egen produksjon av smolt, i umiddelbar nærhet til produksjonsområdene for laks, reduseres transporttiden av smolten, en kan redusere sjøvanssfasen og øken kontrollen med kvaliteten på smolten.

FOU-prosjekt på vent

Det påpekes også at det tidligere har vært gjennomført et forprosjekt knyttet til ferskvannstilsetning i en lukket enhet i merder.

På bakgrunn av prosjektet ble det sendt inn en søknad om fire utviklingstillatelser på tilsammen 3100 tonn i 2016. Konseptet gikk ut på å tilsette ferskvann i en sylinderformet behandlingsenhet som skal plasseres oppi merden med fisk. Men hva som skjer med dette prosjektet fremover, er usikkert. 

- På grunn av avslag innen utviklingstillatelser er prosjektet lagt på vent, skriver de.