Bakkafrost har bygget et nytt storslakteri, tilsvarende syv ulike slakterier slått sammen til et stort moderne foredlingsanlegg. Foto: Regin Jacobsen.

Knallsterk EBIT/kg fra Bakkafrost - forventer økte lusekostnader

Bakkafrost har levert tall for siste kvartal i fjor som må karakteriseres som knallsterke. Overskuddet per kilo produsert fisk er nesten like bra som beste i børsnoterte i Norge. Nye regler for lusebekjempelse på Færøyene vil imidlertidig antagelig gi dem økte produksjonskostnader fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppdrettsdelen i Bakkafrost fikk en EBIT i fjerdekvartal på tilsvarende cirka 486 millioner norske kroner. De slaktet 12,9 tusen tonn sløyd vekt.

Dette gir dem en EBIT per kilo på knallsterke 37,70 norske kroner.

Av de børsnoterte norske selskapene var det Salmars nord-segment som kom best ut med 38,28 kr. Nummer to i Norge var NRS nord på 35,65 kr.

Les også: Salmar Nord mest lønnsom

- Den gode utviklingen i markedet hadde en positiv innvirkning på Bakkafrost sitt resultat i 2016, selv om slaktet volum ble redusert i 2016 sammenlignet 2015. Bakkafrost leverte et rekordhøyt resultat for 2016. Oppdretts- og fôrsegmentene hadde svært gode resultater, mens VAP-segmentet hadde det tøffere i 2016, sier adm dir Regin Jacobsen i en kommentar.

Han påpeker at man i 2016 startet opp aktiviteten i det nye slakteriet på Glyvrar, og at de forventer å se driftsbesparelser når bearbeidingen i de nye fasilitetene vil komme i drift.

ILA - fortsatt et spøkelse

Selskapet viser også til at en rutinemessig overvåkingstest i juli 2016 ga mistanke om patogent ILA-virus på en Bakkafrost-lokalitet.

Omfattende tester har i ettertid vært utført på lokaliteten, for om mulig å kunne bekrefte mistanken uten at man har lykkes med det.

Prøver tatt av veterinærmyndigheten på lokaliteten i januar 2017 ga på nytt mistanke om patogen ILA. Mistanken ble knyttet til to merder på lokaliteten, hvorav den ene var den samme som var under mistanke i juli 2016. Bakkafrost besluttet da å gjennomføre umiddelbare tiltak og slaktet ut all fisken i disse to merdene. Mistanken har siden ikke blitt bekreftet, men lokaliteten er fortsatt under økt overvåking.

Lus vil øke kostnadene

Lakselus har så langt krevd mye arbeid for selskapet, og med de nye færøyske forskriftene om lakselusbekjempelse, forventer Bakkafrost at driftskostnadene vil øke for oppdrett av laks på Færøyene.

- Selskapet fokuserer på bruk av ikke-kjemiske metoder i behandlingen mot lakselus. Vår brønnbåt har gjennomført ferskvannsbehandlinger mot lakselus siden Q4 2015. I fjerde kvartal 2016, investerte Bakkafrost også i et servicefartøy som først og fremst vil bruke varmt sjøvann behandling mot lakselus. Dette fartøyet er forventet å starte driften i første kvartal 2017, noe som vil øke behandlingskapasiteten mot lakselus betydelig, skriver Bakkafrost i Q4-meldingen.

Videre skriver de at de vil øke bruken av rognkjeks i oppdrett betydelig i 2017.

Les ogsåFerdigstiller installering av avlusere på supplybåt