Steinar Wasmuth daglig leder i Lund Hovedgård. Foto: Lund Hovedgård

Kombinerer hestemøkk og fiskeslam i gjødsel

Lund hovedgård AS har utviklet et system for innsamling, behandling og salg av hestemøkk kalt Bioretur. Nå er konseptet også klart for bruk på landbaserte oppdrettsanlegg. – Vi har løst et stort miljøproblem, sier daglig leder Steinar Wasmuth til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Konseptet fikk i høst Miljøprisen 2016 av Hordaland Venstre og begrunnelsen for denne var at Bioretur har løst et stort miljøproblem og gjort Hordaland til et grønnere sted. Nå vil de blande fiskeslam og hestemøkk for å bidra til grønnere profil i havbruksnæringen.

- Ved en tilfeldighet fant vi ut at vi kan gjøre mye det samme med fiskeslammet som med hestemøkk. De har ganske lik sammensetning og kan brukes i mye av det samme konseptet vi har utviklet. Så langt har det gitt fantastiske resultater og vi har fått frem et godt gjødselprodukt, opplyser Wasmuth til kyst.no.

Fabrikken til Lund Hovedgård i Berge. Foto: Lund Hovedgård.

Ifølge selskapet tar de fiskeslammet fra anlegg og helt ut i butikkhyllene på en svært kostnadseffektiv måte.

- Vi setter opp de tekniske installasjoner som er nødvendig og tar fullt ansvar for slammet etter et forhåndsdefinert grensesnitt. Noe av det spesielle er at det er ingen investeringer for oppdretter men en månedlig kostnad som er langt rimeligere enn det som eksisterer i dag, legger den daglige lederen til.

Installerer på RAS-anlegg

Bioretur prosjekterer selv anlegget basert på de ulike utgangspunkt som finnes på lokasjonen. En positiv bieffekt er at løsningen gjenvinner mye av sin egen energi som enkelt kan utnyttes på anlegget eksempelvis til varmtvann eller oppvarming. Slammet behandles til slutt på fabrikken i Bergen og blir til et godt og næringsrikt gjødselprodukt.  Ifølge selskapet er sluttproduktet allerede svært godt mottatt i markedet og distribueres blant annet gjennom LOG.

- Produktet er et sluttprodukt av animalske biprodukter i hovedsak hestemøkk og blandes også med andre animalske produkter. Fiskeslammet er med på å berike produktet, sier den daglige lederen.

Han forteller så at de så langt allerede har fire store aktører på blokken som vil inn i konseptet, alle med lndbaserte RAS-anlegg.

- På anleggene vil slammet tørkes og tørrstoffet fraktes til anlegget vårt i Bergen, der blandingen produseres. Vi tar produktet til kretsløpet og i jorden så det blir til mat, og er så vidt jeg kjenner til  de eneste i verden som gjør dette. Det er bærekraftig, konkluderer Wasmuth.