Illustrasjonfoto grønne konsesjoner.

Kommuner venter fortsatt på «grønne» penger

Flere av kommunene som har fått i gang driften av grønne tillatelser har enda ikke mottatt èn krone, på tross av at de er lovet vederlag. Fiskeridirektoratet sitter på pengene, men avventer instruks fra departementet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fra Fiskeridirektoratets nettsider kommer det frem at de har utbetalt kommunenes andel av vederlag knyttet til etableringen av løyve for akvakultur i gruppe B per 01.11.2014.Til sammen er det utbetalt 149 842 000 kroner, fordelt på 13 ulike kommuner.

Kyst.no har nylig vert i kontakt med flere kommuner som forteller de ikke har fått utbetalt vederlag for lokalitetene til de grønne tillatelsene. Mari Sørensen Aksnes rådgiver ved Kyst- og havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, bekrefter de manglende utbetalingene og påpeker at dette i hovedsak gjelder for kommunene som har sagt ja til tillatelser i gruppe A og C.

- De fleste kommunene hvor de grønne tillatelsene fra gruppe B er lokalisert har fått utbetalt vederlagene, men ikke gruppe A og C. Vi venter enda på instruks fra departementet på når utbetalingene skal foretas og har per i dag ikke utbetalings-fullmakt, bekrefter Aksnes.

- Vi har ingen mulighet til å ta en beslutning på utbetalinger da vi ikke har føringene, stadfester hun.

24 av 45 tilknyttet lokalitet

Direktoratet har ikke oversikt over hvor mange grønne tillatelser som er i drift, men i akvakulturregisteret finner man en oversikt over hvor mange som er tilknyttet lokalitet.

- Denne viser at det er 2 av 20 tillatelser i gruppe A, 15 av 15 i gruppe B og 7 av 10 tillatelser i gruppe C som har klarert lokalitet, forteller Aksnes.

Første juli er det tre år siden nyhetsmeldingen om de grønne tillatelsene kom.

Fordelingen av tillatelsene for gruppe A Troms ble følgende: 2 til  Nor Seafood ASN, 2 til Nord Senja Laks AS, 1 til Nordlaks Oppdrett AS, 1 til Gratanglaks AS, 1 til Kleiva Fiskefarm AS, 1 til Salaks AS, 2 til Wilsgård Fiskeoppdrett AS.

Tillatelser i Gruppe A Finnmark: 4 til Grieg Seafood Finnmark AS, 1 til Cermaq Norway AS, 5 til NRS Finnmark AS.

Gruppe B:  8 til Salmar Farming AS, 5 til Cermaq Norway AS, 1 til NRS Feøy AS, 1 til Bjørøya Fiskeoppdrett AS.

Gruppe C: 1 til Bindalslaks AS, 1 til Engesund Fiskeoppdrett AS, 1 til Hardingsmolt AS1, til Lerøy Vest AS, 1 til Cermaq Norway AS, 1 til Marine Harvest Norway AS, 1 til Nekton Havbruk, 1 til Norsk Havbrukssenter 1 til Senja Akvakultursenter AS, 1 til Sulefisk AS

Kyst.no venter på tilbakemelding fra Nærings og Fiskeridepartementet på hva som skjer på området og hvorfor de enda ikke har gitt betalings-fullmakt til direktoratet.