Fiskeridirektoratet. Foto: Arkiv.

Konstaterer nye tildelingsregler for landbasert akvakultur

Første juni fastsatte NFD endring i laksetildelingsforskriften, akvakulturdriftsforskriften og forskrift om tillatelse til akvakultur av andre arter enn laks, ørret og regnbueørret. Nå oppsummerer Fiskeridirektoratet roller i forvaltningen av dette fremover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Regelverket åpner for en løpende tildeling av tillatelser til landbasert akvakultur med laks, ørret og regnbueørret.  Søknader om landbasert akvakultur skal sendes fylkeskommunen, behandles løpende og det skal ikke betales vederlag for tillatelsene.

- Det skal fortsatt betales saksbehandlingsgebyr etter gebyrforskriften, skriver direktoratet.

Arbeidsgruppe

I forbindelse med Stortingsmeldingen om vekst i havbruksnæringen oppnevnte Nærings- og fiskeridepartementet en hurtigarbeidende arbeidsgruppe.

Arbeidsgruppen besto av representanter fra forvaltningen, forskningen og næringsorganisasjonene og mandatet for gruppen var å utrede status for landbasert akvakultur og foreslå endringer for å rydde eventuelle hindringer av veien for etablering av denne typen akvakultur.

Arbeidsgruppen leverte rapporten Laks på land i 2015. Her foreslo arbeidsgruppen at det skulle åpnes for en egen tillatelsestype for landbasert matfiskoppdrett av laks, ørret og regnbueørret med bruk av sjøvann uten antallsbegrensning og uten at det skulle tas vederlag.

Fiskeridirektoratet klageinstans

Fylkeskommunen er delegert ansvar etter laksetildelingsforskriften for å behandle søknader om tillatelse til akvakultur på land i første instans.

Fylkeskommunen har etter forvaltningsloven veiledningsansvar for søkere. Fiskeridirektoratet er klageinstans for vedtak fattet av fylkeskommunen.

Fiskeridirektoratet vil i løpet av høsten 2016 gå gjennom søknadsskjema med tanke på oppdateringer som kan være nødvendige etter regelverksendringene.

Fiskeridirektoratet har ansvar for å klargjøre hvordan regelverket skal forstås og Fiskeridirektoratet vil derfor invitere til et møte onsdag 31. august med relevante etater for å diskutere praktisk implementering av regelverket.

Regelverket finner du her