Illustrasjonsfoto av lakselus.

Kontroll med kjønnsmodne hunnlus

Ifølge lusedata.no ligger alle fylkene langs kysten, godt under 0,5 kjønnsmodne hunnlus i laksemerdene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

436 lokaliteter har ifølge nettstedet meldt inn lusetall for uke tolv og snittet ender på 1,4 lus, hvor 0,2 er voksne hunnlus, 0,9 bevegelige og 0,4 fastsittende.

Fylkesoversikt for voksne hunnlus i uke 12. Illustrasjon: Lusedata.no.

Fylket med høyest andel voksne hunnlus er Møre og Romsdal med 0,25 voksne hunnlus. Minst er det i Troms med 0,01 voksne hunnlus. Sammenlignet med i fjor viser statistikken likevel mer lus i snitt i nord, mens i sør er det motsatt. Sjøtemperaturen er også noe lavere enn i fjor på samme tid.

Statistikken viser også at lusetallene så langt i år har vært lavere enn både 2014 og 2015, men at det likevel er en økning i siste uke og at man nå nærmer seg fjorårsnivå.

Antall behandlinger mot lus ligger lavere enn både 2014 og 2015, selv om våravlusingen har startet.

Alle kystfylker fra Rogaland til Finnmark skal mellom 5. mars til og med 25. juni, årlig gjennomføre samordnede tiltak mot lakselus. Tiltaket skal gjennomføres i hele akvakulturanlegget dersom det påvises 0,1 lakselus eller flere av bevegelige stadier og voksen hunnlus i snitt per fisk i samordnings-perioden. Nylig åpnet også Mattilsynet for mer bruk av ikke-medikamentelle metoder.