Telling av lakselus. Foto: Mattilsynet.

- Kontroll med lus er prioritet nummer èn

I uke 29 var det innmeldt 0,5 voksne hunnlus i snitt per fisk i Sør-Trøndelag. I uke 30 ser man en nedgang i lusetallene, noe Lene-Cathrin Ervik fra Ålerblå bekrefter overfor kyst.no. - Innsatsen fra oppdretterne er formidabel, forteller hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- I uke 30 ser vi noe nedgang. Tallene kan svinge litt, da det i større grad pågår kontinuerlige tiltak basert på lusenivå fra merd til merd, sammenlignet med tidligere år da legemiddelbruk dominerte og lokalitetene ble behandlet samfengt, forteller Ervik til kyst.no.

Hun påpeker at luse-utviklingen går litt opp og ned fra uke til uke, og basert på tidligere erfaringer har næringen en utfordrende periode foran seg.

Lene-Cathrin Ervik. Foto:Privat.

- Det er svært lite bruk av legemidler. Slice benyttes gjerne som påslagshemmende tiltak samtidig som ikke-medikamentelle tiltak gjennomføres for å fjerne lusa som allerede har utviklet seg til eldre stadier. Det benyttes skjørt som skjold mot påslag i større grad enn tidligere, og rensefisk benyttes på nesten alle lokaliteter. Thermolicer, hydrolicer og ferskvann er blant de hyppigste ikke-medikamentelle metodene som er i bruk her i regionen, i tillegg benyttes Skamik og andre varianter av termisk og mekanisk avlusing, opplyser hun.

Utfordringen med lusebehandlingene er at de effektive og gode tiltakene i stor grad krever håndtering av fisken, påpeker hun.

- Og det er begrenset hvor mange ganger fisken kan gå gjennom slike behandlinger. Innsatsen fra oppdretterne er formidabel. Jevnt over er kontroll med lus prioritet nummer èn, forteller Ervik.

- Krevende situasjon

Oppdrettere i området uttrykker overfor kyst.no at mesteparten av deres tid går til lusekontroll.

- Lusesituasjonen oppleves som krevende, konstaterer administrerende direktør i Salmar, Leif Inge Nordhammer i en kommentar til kyst.no

Nærmer seg fjorårnivået

Ifølge lusedata.no er sjøtemperaturen i området over èn grad høyere nå, enn på samme tid i fjor.

Lusestatus i utgangen av uke 29 var 0,5 voksne hunnlus, 1,7 bevegelige lus og 0,8 fastsittende, noe som igjen betyr tre lus i snitt per fisk. Status i fjor på samme tid var èn lus i snitt, hvor 0,2 var voksne hunnlus.

Foreløpige tall for uke 30 viser en nedgang til 0,3 voksne hunnlus, 1,2 bevegelige og 0,4 fastsittende lus.

Også i Sogn og Fjordane viser foreløpige tall 0,3 voksne hunnlus for forrige uke. I resten av landet var lusetallene nærmest uendret fra uken før, på fjorårsnivå og under 0,3 voksne hunnlus.