Færøyene: Den pågående situasjonen med koronavirus kan skape trøbbel for Hiddenfjord sin eksport av laks, dersom Danmark stenger grensene. Foto: Therese Soltveit.

Koronavirus kan skape trøbbel for oppdretter

Hiddenfjord sin eksport av laks kan bli sterkt påvirket av koronaviruset, dersom Danmark stenger ned grensene. Nå bekymrer selskapet seg for den usikre situasjonen.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hiddenfjord-direktør Atli Gregersen opplyser til Kyst.no at det færøyske selskapet kan som mange andre selskap bli sterkt rammet av det pågående koronaviruset. 

- Det er en veldig spesiell tid og utfordrende tid. Eksportsituasjonen er totalt uoversiktlig per dags dato. Det skjer til stadighet noe i Danmark og smitten ser ut til å eskalere i veldig mange land i Europa.

Danske myndigheter har blant annet stengt ned skoler og barnehager, og grensene kan bli stengt. Dette påpeker han kan påvirke alt av Hiddenfjord sin eksport som går via Danmark.

Hiddenfjord-direktør Atli Gregersen sier de har innført flere koronatiltak. Foto: Privat.

- Det som skjer i Danmark med nedstenginger, vil nok også skje på Færøyene, sier han. 

Han mener det kan bli dårlige tider for laksekonsumet på sikt, dersom svært få går på restauranter og ikke handler laks på butikken.

- Det kan bli særlig dramatisk situasjon for de selskapene som har dårlig likviditet. Det blir et voldsomt trykk for de. Men de fleste store oppdrettere vil jeg tro har god nok likviditet for en lengre periode, men det kan bli tøft for mange mindre selskaper dersom situasjonen eskalerer enda mer, sier han. 

Flere tiltak

Gregersen sier Hiddenfjord har vært proaktive og satt i gang flere koronatiltak tidlig.

- Vi har avlyst alle reiser og aktiviteter utenlands. Vi har også tidligere denne måneden slaktet ned mye laks og sendt den avgårde, slik at vi nå ikke må slakte ut så mye fisk fremover.

- Vi har i dag eksempelvis kun slaktet to timer på vårt slakteri. Vi har sendt hjem de som kan jobbe hjemmefra og vi har gjort mange tiltak for smitte mellom anlegg. Vi har skilt all aktivitet slik at alle anlegg kan gå uavhengig, legger han til.

Selskapet ser også på muligheter for å fryse ned fisken om de må slakte enda mer ut de neste månedene.