Laksebørs-ansatte sammen med direktør Søren Martens nede til høyre. Foto: Fish Pool.

Kraftig løft i både spot og kontraktspriser

- Det er et kraftig løft i både spot og kontraktsprisene. Det er en stor overraskelse at spot ble så høy gjennom hele desember og begynnelsen av januar, sier administrerende direktør Søren Martens i laksebørsen Fish Pool.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakseprisene har steget markant gjennom fjerde kvartal 2015 og en gjennomsnittlig spotpris på NOK 43,7/kg er det høyeste siden Q1-2014.

Nordea Markets sier i sin morgenrapport torsdag at de forventer for 2016 en nedgang på 20 000 tonn i Norge og ingen økning i Chile, noe som vill resultere i høyere laksepriser og forbedrede marginer.

– Det var en gunstig romjul med fire slaktedager. Det ble eksportert ca 10.000 tonn fersk laks i både uke 52 og 53, så prisene holdt seg høyt på gode volum, sier administrerende direktør Søren Martens i laksebørs-selskapet. Foto: Fish Pool.

Prisen på norsk laks i romjulen var rekordhøy,  hvor blant annet seks land betalte over 60 kroner kg for laksen. Søren Martens i Fish Pool sier til kyst.no at det var en gunstig romjul med fire slaktedager.

- Det ble eksportert ca 10.000 tonn fersk laks i både uke 52 og 53, så prisene holdt seg høyt på gode volum, forklarer han.

Les også: Lakseprisen til nye høyder

- Hva tenker du om årets kommende laksepris?

- Kontraktsprisene løftet seg kraftig de siste ukene, og kontrakter for hele året 2016 inngås nå til 48,00 NOK/kg (Oslo pris SUP3-6 kg). Gjennomsnittlig spotpris for 2015 ble 42,09 NOK/kg så dette er en kraftig prisøkning, sier Martens til kyst.no.

Les også: – Prisøkning eneste mulighet for å få balanse i markedet

- Hvilke utviklinger og tendenser ser du nå på nyåret ?  

Det er et kraftig løft i både spot og kontraktsprisene. Det er en stor overraskelse at spot ble så høy gjennom hele desember og begynnelsen av januar, sier Fish Pool direktøren.

Les også: – Vi ser oppside i vårt snittestimat for lakseprisen 

Han mener den svake norske kronen hjelper kraftig på å drive prisene.

- EURNOK er nå 9,66 mens den var rundt 9,00 i fjor, forklarer han.