Alex Adrian ser frem til SSIA første konferanse. Foto: Crown Estate.

Kultivering er nøkkelen til suksess for tang og tare

- Den skotske tang og tare industrien trenger å dyrke mer, og ikke fortsette med høsting, hvis næringen ønsker å vokse på en bærekraftig måte, argumenterer Alex Adrian, som er Aquaculture Operations Manager for The Crown Estates Skottland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Alex Adrian forteller om sine forventninger for arrangementet og for makroalge-sektoren generelt til Fishfarming Expert, kyst.nos søsternettsted (Skottland).

Før den første konferansen for den skotske Seaweed Industry Association (SSIA) går av stabelen, er mer enn 80 delegater registrert

Han er spesielt fornøyd med at det ser ut som om organisasjonen vil omfatte aktører der både interesser for høsting og dyrking blir representert.

- Jeg synes det er bra at næringen har arrangert konferansen og bra at både kultivatorer og høstere kommer under samme tak - det er mye bedre enn å utvikle to parallelle bransjer, og det er nyttig hvis de kan jobbe sammen om algene fra begynnelsen, påpeker han.

Walter Speirs er styre for det "Scottish Seaweed Industry Association (SSIA). Foto: Walter Speirs.

Bærekraftig

Han ser også dannelsen av en slik en bransjeforening som et viktig skritt mot at industrien selvreguleres, slik at sektoren blir bærekraftig. Det mener han er spesielt viktig på grunn av økosystemtjeneste som makroalger gir, og fordi det er knyttet store vanskeligheter med å ha et eksternt organ som overvåker høstingintensiteten og praksisen.

- Forhåpentligvis over tid vil [utviklingen av SSIA] føre til en praksis, spesielt for høsting, som kan avskrekke uregulerte høstere. Det er vanskelig å være politi langs hele kystlinjen, så det er mer fornuftig å sikre at algene som kommer til markedet er bærekraftige og lovlig innhentet gjennom anerkjent og bransjestyrt merking. Dette er en av de viktigste temaene som skal bli diskutert i Oban og det er godt å se at kvalitetssikring og proveniens blir adressert på konferansen, legger han til.

Vanskeligheten med et eksternt organ for å håndheve regler er forsterket av det faktum at The Crown Estate forvalter ca 50% av Skottlands fjære og resten eies av et utvalg av utleiere. Derfor mener Alex at industrien vil dra nytte av en robust selvregulering for å sikre at den ville høsting av alger forblir bærekraftig langs hele kysten, og et viktig element for at markedet, og interessenter har tillit til næringen.

Enkelere å få godkjenning, og billig oppstart

Alex er opptatt av å understreke at prosessen for å søke for å dyrke alger er relativt enkelt i Skottland, og prisen for å leie et område vil reflektere at dette er en voksende industri som The Crown Estate er opptatt av å se vokse.

- Søknadsprosessen for å leie et område er likendne som for fiskeoppdrett, men selv om du trenger et såkalt "marine licence", behøver du ingen plangodkjenning, fordi det er hverken fiske eller skalldyr, forklarer han.

Sukkertare. Illustrasjonsfoto: Linn Therese Skår Hosteland.

Han er også opptatt av å oppmuntre til bruk av makroalger i en integrert multitrofisk akvaklutur-strategi i sammen med lakseoppdrett.

- Vi er positive til IMTA og av å dyrke alger en del av en lakseproduksjon, noe som er både miljømessig og økonomisk bærekraftig, påpeker han.

Til tross for dette, men legger han til at det er ingen i Skottland som enda har vist at dyrking av makroalger er lønnsomt. Skottlands eneste oppdretter på Shetland som nylig gikk konkurs.

- En av grunnene til at høsting er så attraktivt er at det krever svært lite i oppstartskostnader. Og det er et spørsmål om noen kan gjøre dette lønnsomt, reflekterer han.

- Mens i Østen dyrking har vist seg å være lønnsomt, er dette fordi det er foretatt på en håndverksbasis i en massiv skala, men i en mer high tech økonomi som Skottland er dette vanskeligere å oppnå. Det er også avhengig av markedet, men aktører som Mara viser at dette er økende, påpeker han.

  • Den skotske Seaweed Industry Association (SSIA) første konferansen noensinne finner sted på Oban Corran Halls den 16. november. For mer informasjon se her.