Ærfugl. Foto Jan Ove Gjershaug/NINA.

Kunnskapsmangel om påvirkning fra havbruk

En ny NINA-rapport konkluderer med at vi vet for lite om hvordan havbruk kan forstyrre fugl og pattedyr. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Studien som er gjort viser at påvirkning på fugler og marine pattedyr har fått lite oppmerksomhet til tross for at havbruk er en stor og arealkrevende næring. Forstyrrelser både fra etableringsfasen og driftsfasen ved oppdrettsanleggene kan påvirke fugler og dyr negativt. Her er det særlig viktig å vurdere effekter av transport til og fra anleggene. Hvilke konsekvensene dette har på bestandene av sjøfugl vet vi for lite om, melder NINA i en pressemelding.

–Rapporten sannsynliggjør at akvakultur påvirker fugler og pattedyr, men konkluderer samtidig at vi vet for lite om dette, sier Arne Follestad, forsker i NINA.

Han sier at dette er et område hvor vi har behov for mer kunnskap slik at miljøforvaltningen kan gi bedre råd om konsekvenser for naturmangfoldet.

Follestad viser til et konkret eksempel fra Smøla, der nyetableringer for laks midt i et myteområde for grågås trolig var den direkte årsaken til at gjessene nå benytter et område lenger sør på Mørekysten. Dette kan ha økt omfanget av beiteskader på dyrket mark nær de nye myteområdene, der de allerede hadde store nok skader.

Ved alle etableringer av nye oppdrettsanlegg skal naturmangfoldsloven legges til grunn. Fylkesmannen gir i dag faglige råd knyttet til blant annet til konsekvenser for fugl og pattedyr fraakvakultur, men regulerer i liten grad dette via tillatelsen etter forurensningsloven. Uttalelsen går til fylkeskommunen som skal ivareta slike hensyn i endelig vedtak etter akvakulturloven. Miljødirektoratet ønsket mer kunnskap på dette omådet, og ba derfor NINA om å gjøre en litterturstudie på effekter av forstyrrelser havbruk har på fugler og pattedyr, melder NINA.

Mangler helhetsbildet

Studien viser at det er skrevet svært mange artikler og rapporter om mange ulike miljøeffekter av akvakultur, men få av disse omtaler effekter på (sjø)fugler og marine pattedyr. Det lille som finnes har gjerne en vinkling mot hvordan fugler kan påvirke anlegg negativt, f.eks. når flokker av ærfugl beiter på skjellanlegg.

Rapporten fra NINA peker på at de omfattende risikovurderingene som er utført ved lokalisering av nye havbruksanlegg ikke gjør rede for påvirkning på fugl og pattedyr.

Les hele saken her.

Les rapporten her: Effekter av forstyrrelser på fugl og pattedyr fra akvakulturanlegg i sjø – en litteraturstudie.