Lokaliteten Olvika har gitt gode resultater for Kvarøy. Foto: Kvarøy Fiskeoppdrett.

Kvarøy Fiskeoppdrett vil ASC-sertifisere og dele driftsinformasjon med allmennheten

Kvarøy Fiskeoppdrett har mål om å sertifisere alle sine lokaliteter i henhold til ASC-standarden. Som en del av dette arbeidet legger de frem dokumentasjon fra hver enkelt lokalitet på nett, slik at alle interessenter kan få innblikk i driften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet har i dag fem lokaliteter i drift. Disse er Selsøyvær, Movikodden, Breiviken, Olvika og Ørnes. Alle nevnte ønsker de å ASC-sertifisere.

- Vi er fra før godkjent i Global Gap og IMO-sertifiserte, samt godkjent i Whole Foods i USA hvor mye av fisken vår går. Vi har derfor mye dokumentasjon i orden, men ser det at flere i USA som etterspør ASC-sertifisering, forteller daglig leder Alf-Gøran Knutsen om bakgrunnen for å gjøre det.

På grunn av nevnte sertifiseringer mener han det gjerne ikke er en stor sak for de å bli ASC-sertifiserte.

- Hittil er det ofte de store selskapene som har gått for ASC, mye grunnet den enorme dokumentasjonsmengden, og jobben som må til for å nå den. Vi må ha på plass en egen person til å jobbe med å få på plass sertifiseringene fulltid.

- Selv om det er omfattende tar vi kostnaden med det når kjøperne av laksen betaler for det, legger han til.

- Fordelsmessig i markedene

Grunnet de andre sertifiseringene har de tidligere valgt å ikke gå for ASC.

- Vi så ikke på det som vår standard, men går for dette i samarbeid med amerikanerne. Med tanke på markedet det også en fordel for fisken som ikke går til USA. ASC har mye fint med seg innen miljø og det bærekraftsmessige i standarden, sier Knutsen.

Per midten av oktober var 114 norske lokaliteter ASC-sertifiserte. Disse tilhører Marine Harvest Norway, Lerøya Aurora, Lerøy Midt, SalMar Farming, SalMar Nord, Wenberg Fiskeoppdrett, Cermaq Norway, Edelfarm, Måsøval Fiskeoppdrett AS, Grieg Seafood Finnmark AS. Norway Royal Salmon.

- Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm, som vi også samarbeider med blant annet på slakterisiden, er små selskaper som har gått i front for ASC-sertifiseringen, poengterer han.

Som en del av arbeidet med ASC, legger de også frem dokumentasjon fra hver enkelt lokalitet på nett, slik at alle interessenter kan få innblikk i driften. Her blir det blant annet informasjon om utsett, interaksjoner med ville dyr etc.  Selskapet har også invitert til allmøte rundt deres drift og fremtidige planer på Kvarøy i slutten av måneden.

  • ASC (Aquaculture Stewardship Council)-standarden er en miljøstandard fremforhandlet i samarbeid med WWF. Den setter strenge krav til hvordan fisken er produsert, med særlig fokus på å minimere det miljømessige og sosiale fotavtrykket fra kommersiell akvakultur.

Les også: WWF jobber med oppdatering av ASC-standarden