Kveiteyngel svømmer i Havforskningens lokaler på Austevoll. Foto: Magnus Petersen

- Kveite mest interessant som oppdrettsart i fremtiden

God markedspris, få ben, høyt innhold av omega-3 i filet, samtidig som kveiten er klassifisert som truet, gjør den spesielt interessant i oppdrettsammenheng, ifølge forskere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I EU-prosjektet DIVERSIFY er kveiten derfor den eneste kaldtvannsarten som blir undersøkt som en interessant oppdrettsart i fremtiden, i et ellers middelhavsdominert prosjekt.

Birgitta Norberg forsker fra Havforskningsinstituttet, har lang erfaring med stamfiskproduksjon av flere arter og har vært sentral i samarbeidet med Sterling White Halibut da de utviklet en "all-female" produksjon. Nå er hun artsleder på kveite i EU-prosjektet DIVERSIFY.

Prosjektet har samarbeidspartnere på Nifes, i Sterling White Halibut, Skretting ARC og Hellenic Centre of Marine Research i Hellas. Målet er å identifisere og utbedre flaskehalser i produksjonen av kveite.

Les også: Sterling White Halibut vil doble kveiteproduksjonen

- Det er hovedsaklig et fokus nå på å forkorte perioden med levende fôr, samt sørge for bedre overlevelse på tidlige stadier og se på ernæring, med fokus på fosfolipider, sier Norberg mens regnet slår på kontorvinduet da kyst.no besøker henne ved Havforskningsinstituttets lokalitet på Austevoll.

Birgitta Norberg titter på kveiteyngel i Havforskningens lokaler på Austevoll. Foto: Magnus Petersen

- Det er også en prioritet å finne frem til effektive vaksiner, legger hun til.

Det kan i noen tilfeller være krevende, ettersom immunforsvaret ikke er ferdig utviklet under tidlige stadier, da sykdommer som Viral Nervous Necrosis (VNN) truer. Men det er flere mulige vaksine-kandidater som undersøkes.

Avl i fremtiden

Etter en noe kranglete begynnelse på kveiteoppdrett, med problemer med pigmentering, øyevandring og dårlig vekst hos hannfisk, ser det nå lyst ut ifølge Norberg.

- Nå blir det også viktig å få etablert effektive avlsprogram, slik at man får kortet ned generasjonstiden, og kan få en økonomisk produksjon, sier hun.

Stamkveite hos Havforskingen på Austevoll. Foto: Magnus Petersen.

Spesielt peker hun på at det kan være tidskrevende og arbeidsintensivt å stryke stamfisken for å rå robuste egg.

- Ettersom eggene overmodnes fort og får dårlig kvalitet, må vi sørge for at det ikke er nødvendig med individ-oppfølging, slik vi gjør her, avslutter Norberg.

  • DIVERSIFY er et EU-prosjekt som startet i 2013 og skal var til 2018.

  • Protokoller for flaskehalsene i produksjonen av kveite skal da foreligge.
  • Det skal spesifikt undersøkes om probiotika har effekt i larve-stadiene.

Les mer på prosjektets hjemmesider her.