Walter Rakitsky fra Terravia er utdannet innen organisk kjemi og har jobbet mye med alger som råvare. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

Lager tusenvis av tonn alger til fiskefôr i mørket

Terravia har i et samarbeid bygget et stort anlegg i Brasil der sukkerproduksjon brukes som mat for mikroalger, som så danner omega-3 oljer som brukes i fiskefôr. - Det finnes ikke noe som har vært i nærheten av dette før, sier Walter Rakitsky i selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dr. Walter Rakitsky er utdannet organisk kjemiker og arbeider med å finne nye områder for selskapet å satse på. Han har jobbet med mikroalger siden begynnelsen av 90-tallet og med dette prosjektet i nesten ti år. Mikroalgene har allerede vært i fôr fra Biomar i ni måneder.

- Det forbauser meg er at folk ikke vet hvor langt vi har kommet, vi er allerede godt i gang med produksjonen, og kan lage titalls tusen tonn i anlegget vårt i Brasil. Fremtiden er nå, sier han til kyst.no.

Store volumer

Algeproduktet er kjent som Algaprime og baserer seg på en mikroalge som i sin tid ble funnet i en mangrove-skog i Florida. Algen består av rundt 30 prosent DHA, som er en mangelvare i fiskefôr og som er ventet å bli mindre tilgjengelig i fremtiden.

- Det finnes ikke noe som har vært i nærheten av dette før. Vi har noen av de største kommersielle fermenteringstankene i verden, proklamerer Rakitsky stolt.

Han forteller at samarbeidet med det store fôr- og matselskapet Bunge har gitt de store muligheter, og at store volumer er viktig for at prisen skal bli konkurransedyktig.

- Vi ønsker å få snøballen til å begynne å rulle, sånn at alle kan dra nytte av dette, sier han.

I tillegg så utvikler de en annen olje mot humant konsum og et omega-3 alternativ for kjæledyr. Han påpeker at en av fordelen er at man slipper å rense olje for uønskede stoffer, som ellers kan forekomme i fiskeolje.

Prosessen

Algemelet blir produsert i Brasil helt uten sollys. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

Samarbeidet med Bunge gir selskapet tilgang til sukkerproduksjonen nær anlegget i Brasil. De enkle karbohydratene brukes av algen til å vokse, som deretter lagrer det som fett inne i cellen.

- Det finnes to typer alger, de som vokser av sol og de som vokser av sukker, vi bruker de som vokser på sukker, forklarer han.

Algen avles kontinuerlig frem, og den stammen som nå brukes er kommer bare til å bli bedre og bedre, mener han.

- Det er en kontinuerlig prosess med seleksjon av de algene som presterer best for eksempel produksjonstid, komposisjon og dyrkingsvilkår, understreker han.

Etter at algen har «spist» sukkeret og lagret dette opp som fett, tørkes den og lages om til pulver.

- Slik at alle vitaminer og mineraler er igjen i produktet.

Deretter kan også algene presses for å få ut olje, som utgjør 60 prosent av algens vekt, og der 50 prosent er den verdifulle DHA-oljen.

- Det er også viktig at sukkeret som brukes ikke er fra genmodifiserte organismer, og det er heller ikke algen. Produktet er derfor helt GMO-fritt.

Bærekraftig produksjon

Jill Kauffman Johnson har ansvaret for bærekraften i produksjonen og forklarer at de har arbeidet sammen med rundt 50 miljøorganisasjoner for å sørge for en bærekraftig produksjon.

- Vi får sukker fra Bonsucro-sertifisert sukkerproduksjon og bruker sukkeret til algene og restene til å produsere strøm til anlegget. Så vi er faktisk selvforsynt med strøm. Overskuddet sender vi ut til det lokale kraft-nettet, forklarer hun.

Det er imidlertid ikke dette hun mener er det viktigste for at produksjonen er bærekraftig.

- Det folk vanligvis spør oss om når det kommer til bærekraft er, hva med arealet som brukes for å erstatte fiske-komponentene. Og det er det riktige spørsmålet å stille.

Hun fremhever at de har det høyeste utbyttet av fiskeolje som de er kjent med, sammenlignet med andre konkurrenter.

- Man må se på hvor mye olje man får ut av hvert hektar land, og der får vi til å lage 4,5 tonn alger med 30 prosent av olje DHA. Der er langt høyere enn for eksempel canola, og andre tilsvarende alternativer.

- Det gjør oss også best «in-class» på pris, legger Rakitsky til.

Hun forklarer også at det er en relativt enkel prosess å fôre algene med andre typer plantemateriale som cellulose, istedenfor sukker.

- Det kreves forbehandling med enzymer for å bryte ned de avanserte karbohydratene, men det er mange muligheter for å utvide produksjonen, og vi har sett på å opprette en fabrikk i Europa med lokale råvarer der, avslutter hun.