Laget håndbok så andre kan lære av havbruksnæringen

NTNU, Frøya videregående skole og havbruksnæringa har noe å lære bort. - Vi har snakket sammen og jobbet sammen på helt nye måter. Derfor har vi nå laget ei håndbok i kunnskapssamarbeid slik at andre næringer eller regioner kan gjøre som oss, sier Sigurd Bjørgo, styremedlem og fagleder i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

redaksjon@kyst.no

I mai 2012 ble det undertegnet en forpliktende samarbeidsavtale mellom NTNU og Frøya videregående skole. Den legger grunnlaget for prosjektet NTNU Brohode Frøya; - et trekantsamarbeid mellom NTNU, Frøya videregående skole og havbruksnæringa

Vi tror at flere kan gjøre som NTNU Brohode Frøya. Det er sikkert behov for forsterket kunnskapssamarbeid i flere sektorer enn havbrukssektoren. Da må de kjenne til muligheten og arbeidsmåten,, sier nyansatt prosjektleder, Lasse Kristiansen. Her fra forsiden av håndboken. Klikk på bildet for å bla i boken.

- Godt støttet av et virkemiddelapparat som kjenner sin besøkelsestid og som gir prosjektet handlingsrom.  Målet for NTNU Brohode Frøya er å mobilisere for høyere utdanning og forskning, styrke rekrutteringen til marin sektor og få en mer relevant utdanning både på NTNU og på den videregående skolen på dette området, heter det i en pressemdling fra prosjektet.

Bla i håndboken her

- Søkertallet har økt betydelig. Vi har nå blitt en blå skole. Det betyr at vi har en blå tilnærming i alle fag. Dette kunnskapssamarbeidet har bevisstgjort elevene på de mange mulighetene til å ta høyere utdanning,  sier rektor ved Frøya vgs, Bjørnar Johansen. Også Hitra vgs er nå en del av samarbeidet.

- Studenter samarbeider med havbruksnæringa om masteroppgaver og ansatte i havbruksnæringa går på kurs på universitetet.  Interessen for regionens største eksportnæring har økt på NTNU, forteller professor Yngvar Olsen.

Nysgjerrighet og likeverd har vært viktig for å få så ulike grupper til å snakke sammen. Professorer, forskere og studenter har reist ut på merdkanten. Sjefer i havbruksnæringa har speed-datet studenter på jakt etter framtidige arbeidstakere. Den videregående skolen har framsnakket både næring og kunnskap. – Dette samarbeidet har gitt alle parter et løft, forteller Sigurd Bjørgo.

- Ildsjeler har gjort dette mulig, ildsjeler har drevet dette arbeidet. Og vi snakker da om ildsjeler på NTNU, i den videregående skolen og i virkemiddelapparatet. Det forteller kommunikasjonsrådgiver Kjersti Bruheim, som har laget håndboka på oppdrag for NTNU Brohode Frøya. Det handler om klare ønsker om å løfte sammen mot et felles mål; - mer kunnskap gjennom bedre samarbeid.

- Mot har vært viktig. Mot til å tenke nytt og til å satse tid og ressurser på et slikt prosjekt, forteller hun.

Hvorfor lage ei håndbok?

- Vi tror at flere kan gjøre som NTNU Brohode Frøya. Det er sikkert behov for forsterket kunnskapssamarbeid i flere sektorer enn havbrukssektoren. Eller det kan være behov for samarbeid om kunnskap i havbruket i andre deler av landet. Da må de kjenne til muligheten og arbeidsmåten. Derfor gir det mening å dele erfaring og metode med andre, sier nyansatt prosjektleder, Lasse Kristiansen.

Håndboka og metodikken bak, blir presentert under NHO Trøndelags årskonferanse 27. april.