Gå til innhold
Annonse

Konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest skryter av oppdrettslaken, og ser flere drivere for fortsatt høy etterspørsel etter laks.

Annonse

 - WHO sier folk bør spise mer fisk, bare to prosent av protein kommer fra fisk, det er ikke mye. Akvakultur har vokst lenge, men trenger å vokse mer i fremtiden. Laks er meget effektiv for å produsere protein, den trenger lite energi. Men vi kan ikke bruke villfisk til å fôre i fremtiden, vi må finne løsninger, sier Aarskog på et foredrag på North Atlantic Seafood Conference (NASF) i Bergen onsdag.

Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, og er kontrollert av John Fredriksen.

Fantastisk vekst

- Dette er en trend, laks er sunt og er et fantastisk produkt, lett å fordøye med høyt omega-3 innhold. En annen grunn til at laks har tatt av de siste ti årene er at den er blitt mer tilgjengelig for konsumentene. Dette har nettopp begynt, men vi trenger mer og bedre konsumentvennlige produkter, de kommer, sier konsernsjefen.

Laksen penetrerer flere og flere land, nå er det over 160 land som spiser laks.

- Veksten har vært fantastisk, det er ikke mye plass til mer vekst i Skottland og Canada, i Norge kan vi produsere atskillig mer men vi trenger nye løsninger for å gjøre dette, sier Aarskog.

Perfekt maskin

Laks er fortsatt betydelig mindre konsumert enn svin, kylling og biff. Dette er ikke energivennlig.

- Fisk trenger ikke energi for å svømme i sjøen, eller stå oppreist. Den er en perfekt maskin for proteinproduksjon, ifølge Marine Harvest-sjefen.

 Men problemer gjenstår. Blant annet lakselus er en plage for næringen.

- Vi har problemer med lakselus men det er mulig å løse. Vi har nå 89 prosjekter i Marine Harvest, flesteparten for å få bukt med lakelus. Vi bruker ikke antibiotika, men medisin mot lakselus, men det problemet vil bli løst, sier han.

Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest
Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest
Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest har en rekke prosjekter på gang for å ta knekken på lakselusen. Her på NASF-konferansen i Bergen onsdag.

Det var en tilbudsvekst på 22 prosent ifjor for laks.

- Prisene burde falt med en slik vekst. Vi i Marine Harvest trodde ikke markedet kunne ta en slik vekst. I Chile ville de nok vært gladere med mindre fisk. Europeiske priser går opp og volumet opp, men i Chile gikk prisene ned. Vi tror dette vil flate ut, noe annet er vanskelig å se for seg, sier Aarskog.

Ikke landbasert

Han etterlyser mer forutsigbare reguleringer fra myndighetenes side.

- Vi trenger nye og forutsigbare reguleringer. Vi tror på ny tekologi med mer forskning. Nå har vi en million tonn, det kan bli 5-8 tonn. Den norske kysten er skapt for oppdrett. Næringen kan vokse kraftig fremover. Men vi tror ikke på landbasert oppdrett, det krever for mye energi. Vi tror at mer forskning vil ta oss lengre ut fra land på sikt, ifølge Aarskog.

Det er ikke noe problem at laksen blir fôret med soya og mais.

- Vi spiser masse biff og kylling som er fôret med soya og mais. Det du trenger er de rette aminosyrer, de blir til fiskeproteiner. Fiskeolje byttes ut med grapeseed-olje, det smaker fantastisk. Vi har ikke noe valg, det er ikke nok villfisk, sier han.

 

Annonse